30. elokuuta 2015

Melontaa pääkaupunkiseudulla - Oittaan Bodomjärvi

Kesä tuli ja kesä meni. Yksi konkreettinen merkki kesän loppumisesta on melontapaikkojen sulkeutuminen. Pääkaupunkiseudulla melontakaluston vuokrauspaikkoja on suhteellisen vähän ja ne ovat auki vain muutaman kuukauden kesässä. Jos on tänä kesänä yrittänyt etsiä sitä parasta aikaa melontaretkelle, niin vähäiseksi ovat hetket jääneet. Välttämättä ei ole päässyt ollenkaan melomaan. Joko on ollut aivan liian kylmää ja sateista tai sitten on tuullut niin paljon, että kokemattomia melojia hirvittäisi meloa sellaisessa aallokossa. Kun sää vihdoinkin suosisi melontaa, niin suurin osa paikoista on jo kiinni :( Semmoinen on Suomen melontakesä. Jos jotain mielii kesällä tehdä, niin se kannattaa toteuttaa heti, muuten homma voi hyvinkin jäädä kokonaan tekemättä.

Oittaan Bodomjärvi on hyvä paikka aloittaa melonta. Järvi on sopivan pieni, jottei sinne eksy. Bodomjärvi on kuitenkin juuri riittävän iso antamaan vapauden ja avaruuden tuntua. Siellä ei ole moottoriveneliikennettä ja aallotkaan eivät kasva niin korkeiksi kuin aavalla merellä. Matka pääkaupunkiseudulta on lyhyt ja pyörälläkin sinne ajelee helposti. Oittaalla voi myös halutessaan pulahtaa uimaan, suunnistamaan, pelaamaan frisbeegolfia, suppailemaan yms. Jäätelökioskikin löytyy ja ruokaa saa halutessaan. Melontakaluston vuokraus on siirretty näin sesonkiaikaan rannan kontille, muuten se toimii kivisessä navettarakennuksessa. Sesonkiaikaan kajakkien vuokraus kannattaa hoitaa varaamalla, koska kalustoa ei hirveästi ole. Kahden tunnin kajakkivuokraus on omasta mielestäni minimiaika järven kiertämiseen ja maksaa 20 euroa. Smartumin liikuntasetelit käyvät maksuksi kortin ja käteisen lisäksi.

Suppailijat ja melojat lähtevät samasta rannasta uimarien vierestä.
Elokuun lopun sää oli lähes mitä mainioin lyhyeen melontareissuun. Aurinko helotti pilvettömältä taivaalta ja elohopeakin nousi 25 asteen paremmalle puolelle. Uimaranta oli täynnä auringonpalvojia. Päätimme perheen miesväen kesken lähteä kahdeksi tunniksi Bodomjärvelle melomaan. Itse olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa, mutta vähän meloneelle isälleni tuo 2 h oli riittävästi. Veljeni on myös joskus valitellut, että pidemmistä reissuista hänelle tulee kädet kipeäksi ja nukkumiseen tarvitaan jo särkylääkkeiden apua. Jos aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta, niin eipä sitä montaa tuntia pidempään olisi varmaan jaksanutkaan meloa, vaan reissulla olisi pitänyt jo rantautua vähintään rakontyhjennys- ja evästauoille. Varmaan ihan hyvä näin siis.

Lyhyttä alkubriiffausta melontatekniikasta ja muusta melontaan liittyvästä.

Melonta Oittaan Bodomjärvellä ainakin kerran kesässä kuuluu jo vähän omiin "kesäperinteisiin". Paikka on rauhallinen, tuttu ja turvallinen. On aina mukavaa katsella, miten paikat ovat muuttuneet. Onko tullut lisää mökkejä rannalle, millä tasolla vesi on, löytyykö jotain kaatuneita puita tai muuta yllättävää rannalta, mitä eläimiä matkalla näkyy yms. Kerran reissulla on tullut nähtyä jopa saukko, joka oli kajakin kohtaamisesta yhtä hämmästynyt kuin minä siitä. Harmi vain, etten saanut tästä kohtaamisesta kuvaa.

Pidemmän päälle järvi olisi varmasti tylsä meloa, mutta Bodomjärvestä löytyy muutama kiva ja lyhyt, mutta silti melottava ja tutustumisen arvoinen ojauoma seikkailijoille. Ensimmäinen löytyy aivan järven pohjoispäästä lumpeiden ympäröimänä. Jos ei tietäisi, että siitä kohtaa alkaa oja, niin harva sitä sattumalta löytäisi.

Bodomjärven pohjoispäästä alkava "salainen" oja, jonka suu on lumpeiden ja heinikon peitossa.

Oittaan "harvinaista mangrovekasvillisuutta" näinkin kaukana tropiikista :)


Melottava oja on pituudeltaan yhteen suuntaan noin 230 metriä ja alun pienen pusikon takaa aukeaa leveä ja puiden ympäröimä synkkä uoma. Hetken aikaa voi hyvin kuvitella melovansa jossain tropiikin mangrovemetsissä. Eteen tulee nopeasti kapea lankkusilta ja jos vedenpinta on hyvin korkealla, sillan ali limboaminen voi tuottaa omat hankaluutensa. Lankkusillan jälkeen jokiuoma alkaa nopeasti kasvaa umpeen ja jos haluaa meloa aivan joen päätyyn asti, niin takaisin pitää tulla sitten taaksepäin melomalla. Ennen lankkusiltaa kajakin kääntäminen vielä onnistuu, mutta tämän ohitettua peruuttaminen on ainoa vaihtoehto. Suosittelen kuitenkin seikkailunhaluisille :D Kaiken kaikkiaan lyhyen jokiuoman melominen edestakaisin vie aikaa noin vajaa 20 minuuttia. Isommalla ryhmällä tietenkin enemmän, kun kukaan ei pääse enää helposti ja nopeasti liikkumaan :)

Kapea on uoma, mutta kyllä tästä ryteiköstä vielä läpi mennään. Kajakin kääntö on sitten toinen juttu ;)

Vihdoinkin kunnolla auringonvaloa joelta takaisin järvelle melottaessa.
Toinen jokipätkä alkaa Bodomin kartanon edestä, järven itäpuolelta ja noin sen keskivaiheelta. Tässä kohtaa on pieni niemi, jonka pohjoispuolelta reitti alkaa (katso viimeisen kuvan kartta). Myös tämä reitti pitää vain tietää, sillä senkin alkupätkä on kasvanut oikeastaan umpeen erilaista lummetta, heinää ja osmankäämejä. Edelliseen ojauomaan verrattuna tämä on noin puolet lyhyempi ja reilusti helpompi meloa. Uoma loppuu hienosti golfkentän suihkulähteeseen, jossa voi hyvin nähdä erilaisia pikkukaloja ja golfkentän viheriöllä kajakkeja ihmetteleviä pelaajia. Suihkulähteessä voi hyvin kääntää kajakin ja vilvoitella, paluumatka on nopea. Edestakainen melonta-aika on reilusti alle 10 minuuttia.

Kohti Bodomin kartanoa ja golfkentän jokea.

Kuinka moni voi sanoa meloneensa golfkentälle? Kuumalla säällä voi hyvin vilvoitella suihkulähteellä.

Vielä mainitsemisen arvoista Oittaan Bodomjärvellä on järven keskellä olevat kaksi saarta. Toinen on rauhoitettu ja siten rantautuminen sinne on kielletty pesivän kalasääksen takia. Toinen saarista on isompi ja sinne on etelän suunnasta hyvä rantautua useammallakin kajakilla. Nähtävää saaren sisäosissa ei juurikaan ole, mutta se toimii ainakin hyvänä taukopaikkana, jossa voi vetreytellä jäseniään ja syödä vaikka eväät.

Vuonna 2014 tuli melottua Oittaalla vähän pilvisemmässä säässä.


Järvinäkymää Oittaalla parhaimmillaan. Pilvetön taivas ja auringonsäteet heijastuvat järven pinnasta.

Bodomjärven melontareitti. Huomaa pohjoisen ja Bodomjärven kartanon lyhyet jokireitit. Lisää tietoa Garmin Connect-palvelusta.


Kaiken kaikkiaan melontareissu kesti hitusen yli 2 h ja matkaa kertyi vajaat 10 km. Lopussa tuli jo kiire, ettei vuokrausaika vain mene umpeen. Jos koko Bodomjärven haluaisi kiertää rantoja myöten rauhassa ja ojat koluten, niin kyllä siihen pitäisi varata aikaa vähintään 3 h, mielellään jopa 4 tuntia. Hauskaa kuitenkin oli, iho ei palanut auringossa ja kukaan ei tunnustanut saaneensa edes käsiä kipeiksi seuraavana päivänä. Kajakit ja kelluntaliivit olivat hyviä, kajakin istuinosa ja selkänoja olivat pehmeät, eikä vuokraushintakaan päätä hirvittänyt. Ensi vuonna taas uudestaan.

Jos on melomisesta vähänkään kiinnostunut, niin kannattaa ehdottomasti mennä kokeilemaan. Pääkaupunkiseudun halvimmat melontatarjoukset ja muut kivat tekemiset kannattaa tarkastaa tästä Offerillan linkistä. Sieltä löytää usein erittäin halpoja ja hyviä tarjouksia jopa -50 % alennuksella. Esimerkiksi tällä hetkellä (21.6.2017) tunnin kajakkimelonta yhdelle 7,5 e ja kahdelle 15 e Helsingin Rajasaaressa. Tuosta ei enää elämystä halvemmalla saa. Lukuvinkkinä kannattaa katsoa artikkelini: Melontaa Töölönlahdella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...