23. kesäkuuta 2015

112 Suomi - Hätäkeskussovellus puhelimeesi


Säästäminen ja sijoittaminen ei ole näin kesällä kovinkaan paljon mielessä. Oikeastaan se ei juuri nyt kiinnosta yhtään, eikä sen tarvitsekaan, sillä sitähän se passiivisen sijoittamisen oikeastaan onkin. Kesällä on tarkoitus nauttia liikunnan ja ulkoilun riemusta ja niistä olisikin vaikka kuinka paljon sanottavaa. Kirjoitan silloin tällöin blogiini myös juttuja, jotka eivät liity millään tavalla sen aihealueisiin. Aiheet ovat kaikkea taivaan ja maan väliltä, kunhan niissä vain on jotain kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa sekä itselleni että lukijoille. Seuraava aihe on jäänyt mielestäni medialta liian vähälle huomiolle, joten ajattelin nostaa sitä vähän esille.

Digia kehitti viimeinkin kesäkuun 2015 puolivälissä 112 Suomi -mobiilisovelluksen nopeuttamaan avunsaantia hätätilanteessa. Kun soitat hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen kautta, Hätäkeskuslaitos saa automaattisesti sijaintitietosi. Sovellus on kehitetty yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista. Miksi tästä olisi sinulle, minulle tai vaikkapa hätäkeskuspäivystäjälle jotain hyötyä? Katselin joskus Pelastajat tv-sarjaa, jossa apua tarvitseva henkilö kertoi aluksi olevansa kauppakeskus Isossa Omenassa, kunnes vähän ajan päästä kohde tarkentuikin kauppakeskus Lippulaivaksi. Vakavassa hätätilanteessa tuollainen erehdys voisi jo tarkoittaa ihmishengen menetystä. Yleensä apua tarvitseva tietääkin sijaintinsa ainakin suurin piirtein. Kuvittele kuitenkin tilanne, jossa olet kaverin kanssa matkalla hänen syrjäiselle mökille johonkin Keski-Suomeen. Ilta hämärtyy ja sataa, nukut takapenkillä, kunnes heräät hirveään ryskeeseen ja räminään. Tajuat auton olevan katollaan ja törmänneen juuri hirveen. Kaverisi on tajuton ja vuotaa verta. Sinulla ei ole hajuakaan onnettomuuspaikan sijainnista. Soittaessasi 112 Suomi -mobiilisovelluksella hätäkeskuspäivystäjä tietää sijaintisi ja pystyy lähettämään nopeasti apua paikalle.


Digian kehittämä 112-sovellus on integroitu Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin, mikä mahdollistaa sijaintitiedon välittämisen hätäkeskuspäivystäjälle automaattisesti. Sovellus perustuu satelliittipaikannukseen, joka on huomattavasti aiempia hätäpaikannusmekanismeja tarkempi. Nykyisen hätäpaikannuksen tarkkuus on satoja metrejä, taajaman ulkopuolella jopa kilometrejä. Satelliittipaikannuksen avulla soittaja voidaan paikantaa nopeasti jopa kymmenien metrien tarkkuudella. Kun käytettävissä ei ole datayhteyttä ja sijaintitieto ei välity automaattisesti, voi omat koordinaattinsa tarkistaa sovelluksesta ja kertoa ne hätäkeskuspäivystäjälle suullisesti ruutu kerrallaan vasemmalta oikealle.

Puhelin lähettää paikannussignaalia vain, kun käyttäjä tietoisesti antaa siihen luvan. Hätäpuhelu on siis aina soitettava sovelluksen kautta, jotta paikannussignaalia lähetetään. 112 Suomi -sovellus tarjoaa hätänumeron ohella lisäominaisuutena myös muita päivystysnumeroita. Sovellus vaatii ensimmäisellä käyttökerralla oman puhelinnumeron syöttämisen. Sovelluksessa kannattaa siis käydä syöttämässä puhelinnumero heti asennuksen yhteydessä, jotta se olisi myöhemmin heti käyttövalmis mahdollisessa hätätilanteessa. Jatkossa avatessasi sovelluksen pääset suoraan näkymään, josta Soita 112 –painiketta painamalla voit soittaa hätäpuhelun. Huomaa, että iPhonessa puhelu käynnistyy heti, Windows ja Android –puhelimissa joudut vielä käynnistämään puhelun puhelimen omasta soittonäkymästä.

Sovellus lähettää paikannussignaalia 60 minuuttia puhelun alkamisesta, ja se tallentuu välityspalvelimelle vuorokaudeksi (24h). Tällöin aiemman puhelun sijaintitieto on haettavissa uuteen puheluun puhelinnumeron perusteella, jos joudut soittamaan samassa hätätilanteessa toisen kerran hätäkeskukseen, eikä datayhteys enää olekaan käytettävissä. Sovellus on helppokäyttöinen, se toimii kaikkialla Suomessa ja on ladattavissa ilmaiseki niin Android, iPhone, kuin Windows -puhelimiinkin. Sovelluksen koko on noin 11 megatavua (windows-versio).

Päivitys 26.6. Helsingin Sanomat kirjoitti artikkelissaan, että sovelluksen käyttäjiä huolettaa laitteen suuri virrankulutus. Digia on saanut runsaasti yhteydenottoja käyttäjiltä, jotka ovat huomanneet sovelluksen syövän älypuhelimen akun nopeasti tyhjäksi. Ohjelma on päällä olleessaan yhteydessä puhelimen gps-antenniin, joten se kuluttaa akkua, vaikkei sitä käytä aktiivisesti. Myös omalta osaltani olen nyt huomannut saman asian. Nokia lumia 620 puhelimeni akunkesto on tippunut puoleen aikaisemmasta ja kestää hädin tuskin enää edes puolta päivää. Sovelluksen käyttämää tehoa/kulutusta ei mistään puhelimen valikosta oikeastaan edes näe Windows alustalla. Kannattaakin ehdottomasti estää sovelluksen käyttö taustalla valitsemalla puhelimen asetuksista virransäästö -> käyttö -> 112 Suomi sovellus ja valita sovelluksen käyttöesto taustalla. Tämä siis estää sijaintiedon taukoamattoman etsimisen ja sitä kautta älypuhelimen akun hyytymisen. Jotenkin outoa, että tämmöinen "ominaisuus" on vakiona sovelluksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...