17. marraskuuta 2014

Sanyo Eneloop - Ladattavien akkuparistojen kunkku

Otetaanpa näin alustukseksi heti muutama havainnollinen kuvaus elävästä elämästä. Esimerkki 1: Olen juuri lähdössä lyhyelle juoksulenkille syksyisen pimeään metsään ja otsalampulle olisi taas tarvetta. Pistän sisälle pari juuri ladattua akkuparistoa ja lähden lenkille. Muutaman minuutin päästä hyvälaatuisen otsalampun valokeilasta onkin enää pieni tuikku jäljelle. Suunniteltu polkujuoksu pitääkin vaihtaa juoksureittiin valaistulla kaupunkialueella, ellei sitten ehdoin tahdoin halua nyrjäyttää nilkkaansa pimeässä johonkin kuoppaan tai kantoon. Esimerkki 2: Pelaan veljeni kanssa jaetulla ruudulla Halon moninpeliä verkossa, kun juuri kesken kiivaimman taistelun peliohjain sanoo sopimuksensa irti. Mitään ennakkovaroitusta vähäisestä varauksesta ei ole tullut, vaan keskelle ruutua lävähtää vain ehdotus ohjaimen uudelleenyhdistämisestä. "Perkele, juuri eilenhän mä nää mielestäni latasin". Nyt jostain äkkiä tilalle uudet paristot tai koko pelisessio ja tiimin voitto sen myötä on mennyttä.

Edellä olleet lyhyet omakohtaiset kuvaukset ovat esimerkkejä siitä, mihin huonot akkuparistot voivat pahimmillaan johtaa. Jos olet ladannut vanhat, mutta suhteellisen laadukkaatkin akkuparistot pari viikkoa sitten ja mitannut virtamittarilla niiden varauksen vielä juuri ennen käyttöönottoa, niin akut voivat olla silti lähes tyhjiä. Vanhojen akkuparistojen suuri itsepurkautuminen on vähentänyt niiden varausta ja virtamittaria vähänkään suurempi kuormitus saa ne tyhjäksi ja jännitteen nollaan. Tilanne on varmaan monelle tuttu. Eikö kunnon akkuparistoja muka ole olemassa? Ladattavien akkuparistojen laatu on parantunut aimo harppauksin vuosien saatossa niin tehon, vähäisen itsepurkautuvuuden kuin kasvaneiden lataussyklienkin määrässä. Nykyisin valmistajat lupaavatkin akkuparistoille 1 000 latauskertaa tai jopa vieläkin enemmän ja lähes koko varauksenkin luvataan säilyvän vielä viiden vuoden päästä. Ällistyttävää! Uuden sukupolven akkuparistot ovat pysyneet kuitenkin kuluttajilta piilossa, koska niitä ei vain yksinkertaisesti mainosteta missään. No nytpä sitten mainostetaan tässä blogissa :)

Sanyo Eneloop-akkuparistot ovat ladattavien akkuparistojen kunkkuja, jotka kestävät 1800 latausta. 70 % varauksesta on jäljellä vielä viiden vuoden kuluttuakin. Vasemmalla Eneloop Pro.


Nykyisin monissa vempeleissä tarvitaan virtaa ja ympäristönäkökulman ja rahansäästön kannalta ladattava akkuparisto on usein järkevämpi vaihtoehto kertakäyttöisen patterin tilalle. Halvimmat akkuparistot eivät kuitenkaan usein kestä kovin kauaa. Lataussyklejä ei tule oikeasti täyteen lähellekään niin paljon kuin luvataan ja akkuparistojen suuri itsepurkautuminen haittaa niiden käyttöä. Parhaan tehon saamiseksi ne onkin pitänyt ladata juuri ennen käyttöä. Käyttämättömänä pöydällä lojuessaan koko akkupariston varaus on hyvällä tuurilla purkautunut yleensä vasta vuodessa lähes kokonaan ja huonolla tuurilla siihen menee vain muutamia päiviä. Tilanne on turhauttava, kun akkuja äkkiä tarvitsisikin ja yhdessäkään ladatuista akkuparistoista ei enää ole virtaa, vaikka näin olettaisikin.

Akkuparistomarkkinoille on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa ja jo aikaa sitten ilmaantunut uudenlainen innovaatio. Uudenlaiset akkuparistot purkavat virtaansa niin hitaasti, että niissä on vielä vuosienkin jälkeen suurin osa tehosta tallella. Ne myös kestävät erinomaisesti kylmää ja pakkasta (- 20 C), sekä ovat heti käyttövalmiita suoraan kaupan hyllyltä ostettaessa. Niitä voidaan ladata tavallisella laturilla ja lataussyklejä luvataan vähintään 1 000, jopa 2 000. Tällaisia uusia akkuja ovat esimekiksi Sanyon Eneloop, GP:n Recyko ja muut "Ready To Use", "pre-charged", tai "Low Self-Discharge" merkit. Yhteinen termi tuotteilta puuttuu, eikä niitä erota ulkonäöltä mitenkään vanhoista. Ei siis mikään ihme, että niitä harva tuntee. Ehkäpä juuri tästä syystä tunnetuimpana ja parhaimpana akkuparistona taidetaankin pitää juuri Sanyon kehittämää Eneloop-markkinanimeä, joka valloitti markkinat ensimmäisenä.

Eneloop on siis Sanyon kehittämä brändi, joka tuli ensimmäistä kertaa markkinoille vuonna 2005. Nyt näitä samoja akkuparistoja valmistaa nykyään Panasonic. Eneloop-akkuparistojen jännite on tyypillinen 1,2 Volttia ja normaali AA-kokoinen akkuparisto sisältää virtaa 1900 mAh (milliampeerituntia), pienempi AAA-koko taas on 750 mAh. Lataussyklejä luvataan 1 800 kappaletta (2 100 uusin 4. sukupolvi) ja vähäisen itsepurkautumisen takia virtaa luvataan olevan vielä jäljellä 70 % viiden vuoden jälkeen. Paljon virtaa kuluttaviin laitteisiin on sitten Eneloop Pro, jonka speksit ovat 2450 mAh, latauksen pysyvyys 85 % / 12 kk ja lataussyklien kesto 500 kpl. Se missä kapasiteetissa voitetaan, hävitään siis itsepurkautumisessa ja lataussyklien määrässä. Harvalla perusjampalla tuokaan määrä latauksia koskaan tulee täyteen. Suorituskykyä luvataan kaikille riittävän jopa pohjolan olosuhteisiin (-20 pakkasasteeseen) asti, jossa vanhat akkuparistot hyytyvät lähes täysin. Uusia akkuparistoja kehitellään edelleen lataussyklejä kasvattamalla ja itsepurkautumista vähentämällä. Nykyisin on menossa Eneloopin neljäs sukupolvi, joten kannattaa varmistaa, että ostaa vähintään kolmatta sukupolvea edustavia tuotteita (koodi HR-3UTGB (AA-akuille) ja HR-4UTGB (AAA-akuille)).

Kuinka monta kertakäyttöistä paristoa heität pois vuoden aikana? Miksi et hankkisi uudensukupolven ladattavia akkuja, joista ei ole yhtään pahaa sanottavaa. Hintakaan ei päätä huimaa. Itse omistan tällä hetkellä tämän blogiartikkelin kuvassa olevan määrän Eneloopin akkuparistoja (kaikki yhteensä noin 46 euroa), joihin olen erittäin tyytyväinen ja jotka riittävät varmasti omiin käyttötarkoituksiini vähintään seuraavat viitisen vuotta. Sanyon Eneloop-akkuparistoja saa halvalla esimerkiksi Akkulasta, josta itsekin tuotteet hankin. Toimitus on erittäin nopeaa ja maksuvaihtoehtojakin löytyy monipuolisesti. Siitä vain itselle tai kaverille varmasti tarpeeseen tulevaa joululahjaa tilaamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti