Vuonna 2020 osakesalkkuni nousi noin 28 % ja voitti indeksin reilusti. Tänä vuonna tarina on toinen ja rehellisesti sanoen sain indeksiltä turpaan. Oma osakesalkkuni nousi 5,4 % vuonna 2021, kun OMX Helsinki Cap GI, eli Helsingin pörssin tuottoindeksi nousi noin 21 %. Rehellinen häviö suoraan kanveesiin tyrmättynä. Onhan se sentään positiivinen tuotto, mutta jos häviää vertailuindeksille noin pahasti, niin pitäisi vähintään kyseenalaistaa oma toiminta ja osakevalinta. Ei tunnu kovin kivalta katsella muiden sijoittajien tuottograafeja, kun ne sojottavat koilliseen jopa useiden kymmenien prosenttien tuotolla. Toisaalta olisihan tuo tuotto normaalimaailmassa ihan kelpo, kun pitkän aikavälin keskiarvona pidetään sitä 7 % tuottoa. Vaikka indeksille prosenteissa hävisinkin, niin euroilla sitä kuitenkin eletään ja salkku kasvoikin karvan alle 400k eurosta noin 21 600 euroa. Vuoden 2021 osakesalkkuni arvo onkin noin 420 300 euroa. Pitää myös muistaa, että suuriosa sijoittajista alkaa pienentämään riskejä, kun pääomaa alkaa enemmälti kertymään. Tämä tarkoittaa hajautusta vähän tylsempiin ja turvallisempiin osakkeisiin, jolloin kokonaistuotossa on hankalampaa päästä mihinkään satojen prosenttien tuottoihin
Sijoitussalkkuni käsittää normaalin arvo-osuustilin ja vuoden 2020 alussa avaamani OST-tilin. Raportoin tässä molempien salkkujen sisällön ja arvot. OST-tili on keskittynyt osinkojen haalimiseen ja mahdollisten listautumisten/pikavoittojen hyödyntämiseen ja arvo-osuustiliä käytän pitkäjänteisempään sijoittamiseen. Tuo niin kuin pähkinänkuoressa. Minkälaisia myyntejä sitten vuonna 2021 oikein tein? Se näkyy alla olevassa listassa.
Nordnetin veroraportti vuodelta 2021. Jännä muuten, että tämä löytyy vieläkin vanhemman palvelun puolelta. Pari vuotta "uudistusta" takana ja vieläkään kaikkea ei löydä uudesta palvelusta. |
Mitä tuosta nyt voi sitten sanoa? Oikeastaan ainut kunnon myynti oli NoHo Partners, jonka positiosta myin vajaa puolet, kun firma oli noussut jo ennen korona-aikaa oleviin huippuihin. Tämä oli hämmentävää, kun sulkuja oli vielä odotettavissa ja liiketoiminta ei saanut rullata vapaasti. Tokmannin ja AT&T myynnit olivat puhtaita myyntejä verosuunnittelumielessä. Tokmannia ostin myöhemmin lisää ja AT&T oli rämpinyt salkussa jo niin kauan, että halusin siitä irti. Noin pienellä sijoitukselle ei tee oikein mitään, enkä halua tätä omistaa, kun se joskus tulevaisuudessa vielä jakaantuu kahdeksi pienemmäksi firmaksi. Muut myynnit liittyivät IPOihin ja tästä enemmän OST-tilin otsikon alla.
Ostopuolella salkkuun tuli uutena rivinä Tokmanni ja Oma Säästöpankki. Vanhoista yrityksistä lisäsin TietoEVRYä ja Fodeliaa. Osinkoja kertyi arvo-osuustilille nettona noin 7 107 euroa. Osinkotuotto 2,05 %.
OST-tilin sisältö
Tylsää hetkeä ei OST-tilin puolella kuitenkaan ollut. Kaikki toimeksiannoista liittyivät puhtaasti listautumisantien pikavoittojen tavoitteluun. Tämähän on OST-tilin puolella loogista, koska voitoista ei tarvitse maksaa veroja. Tästä olenkin kirjoittanut hyvän artikkelin: Rahan tekoa ei voi estää - Toiminta ja pikavoitot listautumisanneissa. Kerrottakoon lopputulos nyt kuitenkin tässä. Vuonna 2021 IPOja oli 29 kpl ja näistä osallistuin melkein puoleen, eli 14 listautujaan. Pikavoitot näissä IPOssa ovat tuottaneet noin 1 425 euroa ennen veroja ja kaupankäyntikuluja. Sanottakoo, että pyöritin noita IPOja sarjassa noin 6 000 euron käteiskassalla. Siihen nähden helkutin hyvä tuotto, vaikka ei salkkua sinänsä paljon hetkauta.
Lopputulos ja ennuste vuodelle 2022
Kaupankäyntikuluni, toimeksiantojeni määrän, salkun kiertonopeuden ja vaihdon näkee tästä artikkelista: Kaupankäyntikuluni ja niiden osuus salkusta. Sanottakoon lyhyesti sen olleen pienin moneen moneen vuoteen. Kaiken kaikkiaan osinkoja tuli bruttona 12 906 euroa ja nettona 10 514 euroa. Se on noin 26 % enemmän kuin viime vuonna. Osinkotuotto nettona 2,5 %.
Arvo-osuustilin koostumus vuonna 2021. Kun Neste ja Kamux ovat jo neljäsosa salkusta ja molemmat laskeneet noin -20 %, niin ei mikään ihme, että arvo-osuustili ei ole juurikaan tuottanut mitään. |
Mitä sitten vuonna 2022? Todellisuudessa ei hajuakaan, mutta olen silti luottavainen osakevalintoihini. Voisin hyvin kopioida edellisen salkkukatsauksen tähän, koska se tuntuu vieläkin ajankohtaiselta. Veikkaisin kuitenkin, että IPO-buumi jatkuu vielä jonkin aikaa ja suuren kertoimen kasvuyhtiöt ovat kovassa paineessa, kun korkoja aletaan nostamaan. Arvo-yhtiöitä siis salkkuun ja mahdollista suojaa (shortti) myös kartoittamaan, jos sen paikka vaikka tulisi. Todennäköisesti vuosi kuitenkin menee vain käsien päällä istuessa. Mieluummin kuitenkin tavoittelen turvallista ja tasaisen osinkovirran salkkua (esim bruttona 20 000 e osingot), kuin hypoteettista miljoonan euron volatiilia salkkua.
Tuosta ensimmäisestä kuvasta taisi jäädä jotain rivejä pois? Itse en ainakaan näe Tietoa ja Tokmannia... Kiva seurata blogiasi vuodesta toiseen, jatka näitä:)
VastaaPoistaJep. Otin tuosta salkusta ruutukaappauksen vuoden vaihtuessa, jotta saan Nordnetista varmasti oikeat luvut. Viikon päästä juttua kirjoittaessa vasta tajusin, että kaikki rivit eivät näykään. Olisin voinut ottaa nyt uuden kuvan, mutta sitten tuotot yms näyttäisivät väärin :( Pakko siis pärjätä tällä vajavaisella kuvalla.
PoistaPuuttuvat rivit: TietoEVRY noin 30 000 e, Titanium noin 30 000 e, Tokmanni noin 8 000 e ja UPM noin 25 000 euroa.