Gmailin lähes loputon osoiteavaruus
Kuinka moni tietää, että Googlen ilmainen Gmail tarjoaa lähes rajattomasti sähköpostiosoitteita. Gmail osoitteessa voi käyttää pisteitä missä tahansa kombinaatiossa (ennen ät-merkkiä) ja silti viestisi tulee oikeaan osoitteeseen. Jos oikea sähköpostiosoitteesi on esimerkiksi matti.meikalainen@gmail.com, niin viesti tulee perille myös osoitteilla mattimeikalainen@gmail.com, tai matti.meika.lainen@gmail.com tai vaikkapa ma.tti.me.ka.lai.nen@gmail.com. Kombinaatioita on siis "lähes" rajattomasti, joku fiksu tilastotieteilijä voi laskea eri kombinaatioiden määrän äskeisessä esimerkissä :)
Jos ollaan ihan tarkkoja, niin pisteen tilalla voi käyttää myös muita symboleja, ainakin +! ja # -merkkien pitäisi toimii samalla periaatteella. Sen lisäksi, että näin voi siis tehdä useita osoitteita, niin kikkaa voi käyttää myös roskapostin filtteröintiin. Vähän epäilyttävimpien sivustojen kanssa voi käyttää osoitetta, josta kaikki posti menee suoraan roskakoriin.
Toinen luottokortti nostaa maksumahdollisuuksia
Kirjoitin blogiini vähän aikaa sitten artikkelin: Luottokortti - hyvä vai huono asia. Olen edelleenkin sitä mieltä, että luottokortti on hyvä renki, mutta huono isäntä. Yhden tai useamman luottokortin omistaminen on enemmän mahdollisuus, kuin uhka. Kannattaakin lukaista artikkelin perustelut plussista ja miinuksista. Koska Suomesta ei vielä saa ilmaista nettimaksukorttia/virtuaalikorttia, eli digitaalista prepaid-luottokorttia (potentiaalinen Elisa lompakkokin lopetti, kun ostettiin pois ja Aktian Digital Gold Credit on kuukausimaksullinen), niin pitää vielä tyytyä normaaleihin luottokortteihin. Paras kuukausimaksuton ja hyvät edut tarjoava luottokortti on tietenkin Bank Norwegianin luottokortti, kertoo esimerkiksi uusi luottokortit.com sivusto, joka avasi sivustonsa juuri äsken Suomessa.
Miten ketjutus toimii?
Nyt jos omistat esimerkiksi oman pankin luottokortin ja toisena Bank Norwegianin luottokortin, pääset nauttimaan suoratoistopalveluista ja niiden ilmaisista testijaksoista. Kun yksi luottokortti on voimassa sen pari vuotta ja vanhentumisen jälkeen saat uuden kortin, niin mikäänhän ei estä ketjuttamasta erilaisten suoratoistopalvelujen tarjouksia kerran vuodessa. Oman pankin luottokortilla ja Gmail osoitteella vaikkapa HBO:n testikuukausi vuotena 1. Gmailin sähköpostivariaatiolla ja Bank Norwegianin kortilla taas HBO:n tarjous vuotena 2. Vuotena 3 taas sama juttu alusta, kun kortit uusiutuavat. Ja ainakin HBO:lla voi käyttää myös PayPal-tiliä, joten mahdollisuudet vain kasvavat. Anonyymi kommentoija toi myös hyvin esiin, että yhdistelmäkorteissa (esim. S Visa credit/debit) myös debit-numero toimii omanaan. Tätä tuskin moni tietää. Kun suoratoistopalveluja on pilvin pimein, niin katsottavaa riittää. Koska kesällä ei tule televisiosta muuta kuin uusintoja, niin siitä vain kokeilemaan.
Jos palvelu vaikuttaa laadukkaalta, niin miksi ei siitä maksaisi? Luonnollisesti kaikki hyvä maksaa, mutta jos kuitenkin haluaa vain katsella sen yhden tai kaksi pakollista kautta (joista kaikki muut puhuvat paitsi sinä), niin tässä olisi hyvä ratkaisu. En mene lupaamaan, että homma toimii pelkän erilaisen sähköpostiosoitteen ja luottokortin numeron pohjalta ainakaan ketjuttamalla kuukauden ilmaisjaksoja montaa putkeen. Tuolla kikalla olen kuitenkin katsellut esimerkiksi kerran vuodessa tulleet Game of Thrones -kaudet läpi. En muuten juuri jaksakaan noita suoratoistopalveluja katsella. Varmasti muutakin hyvää materiaalia sieltä löytyisi (Chernobyl on tosin poikkeus, historian paras katsomani minisarja ikinä), mutta päivässä on vain rajallisesti aikaa ja haluan tehdä muutakin, kuin vain katsella töllöä.
Joku voi pitää tätä kertomaani "kikkaa", eli Gmailin sähköpostivariaation ja monen luottokortin kierrätystä vähän moraalittomana. Veli heittikin vähän vitsinä, että kun ostaa ja omistaa amerikkalaista AT&T:n osakkeita (omistaa siis nykyään HBO -kanavan), niin maksullinen tilaus menee vähän kuin omalle firmalle. Jos firma maksaa noin 6 % osinkotuottoa, niin omistamalla AT&T:n osakkeita vajaalla parilla tonnilla katselee kanavan tuotantoa osinkovirran avulla vuoden ympäri ilmaiseksi ja periaatteessa tästä ikuisuuteen. Toisin päin ajateltuna ilmainen kokeilu on kuin omasta kuormasta syöntiä, koska osakesalkkuni sisältää melkein tuplasti tuon määrän AT&T:n osakkeita. Kikkailu ei siis ole omalla kohdallani järin järkevää, mutta omasta mielestäni jotenkin mielenkiintoista.
HBO ei tarkista edes luottokorttinumeron uniikkiutta, ainoastaan sähköpostin.
VastaaPoistaNetflixin kokeiluihin tarvitsee uuden korttinumeron. Vinkki: yhdistelmäkorteissa (esim. S Visa credit/debit) myös debit-numero toimii omanaan.
Kiitos tiedosta. Tuo yhdistelmäkortin debit-numero jäikin mainitsematta, vaikka sellaisen itsekin omistan. Hyvä, että toit sen esiin. Harva sitä edes tietää, saatii siinä hetkessä muistaa.
PoistaTiedoksi, että rikoslaki taitaa olla tälläisen kikkailun laillisuudesta eri mieltä. Rikoslain 36 luku 1 § Petos:
VastaaPoistaJoka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Petoksesta tuomitaan myös se, joka 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa dataa syöttämällä, muuttamalla, tuhoamalla tai poistamalla taikka tietojärjestelmän toimintaan muuten puuttumalla saa aikaan tietojenkäsittelyn lopputuloksen vääristymisen ja siten aiheuttaa toiselle taloudellista vahinkoa.
Yritys on rangaistava.
No nyt oli vähä kaukaa haettu. Ajatteletko todella noin? Voisi melkein luulla, että kommentoija on HBO:lla töissä :)
PoistaEihän se ole kuluttajan vika, jos HBO tai vastaava on lepsu annettujen tietojen tarkastuksessa. Voiko asiakasta tästä rangaista, jos vika on yrityksessä? Käytännössä voisit syyllistyä tähän "petokseen" jo ihan tietämättäsi. Aika monella on useampi luottokortti ja suoratoistopalveluja halutaan varmasti vertailla ja kokeilla. Pitäisikö pitää aina kirjanpitoa paperilla, mitä palvelua, milloin ja millä kortilla se on mahdollisesti tehty?
Analogiahan tässä artikkelissa on vähän sama, kuin lehtitilauksien kylkiäislahjassa. Tavaralla houkutellaan tilaajia. Jotkut tilaavat vain sen yhden numeron, saavat tilaajalahjan ja sitten lopettavat tilauksen. Pitäisikö tämäkin olla rangaistavaa? Lehdet ovat varmasti tietoisia tästä, mutta silläkin riskillä kalastelevat lisää tilaajia. Luultavasti sillä saadaan enemmän, kuin kulut ovat, muutenhan siinä ei olisi järkeä.
Heti aluksi täytyy todeta, että en edusta ammatissani tai vapaa-ajalla mitään toimijaa tai järjestöä, joka tästä toiminnasta hyötyisi tai kärsisi, kunhan esitän oman pohdintani tästä! :)
PoistaMielestäni on mahdollista pykälää tulkita niin, että systemaattinen ja jatkuva kokeilutarjouksen hyödyntäminen täyttäisi vaatimuksen oikeudettoman taloudellisen hyödyn hankkimisesta toista osapuolta erehdyttämällä. En toki usko, että syytekynnys tällaisessa toiminnassa kovinkaan helposti ylittyisi, mutta jos kyseinen toiminta on jatkunut esimerkiksi vuosia, niin mielestäni sekin voisi olla ainakin teoriassa mahdollista. Syytekynnyksen täyttymättä jääminen ei silti tarkoita, että toiminta olisi laillista.
Rikoksiin voi myös syyllistyä tietämättään, eikä se poista rangaistavuutta. Kansalaisilla on velvollisuus noudattaa lakeja. Toistan vielä, että en usko, että kukaan syyttäjä lähtisi nostamaan syytettä muutamaa kertaa sähköpostiosoitettaan vaihtanutta vastaan, vaan lähinnä tarkoitan selvästi tarkoituksenmukaista ja jatkuvaa käyttäytymistä.
Mielestäni tuo lehtitilauspäätelmäsi on hieman ontuva sen osalta, että en ole väittänytkään, että kokeilujakson päätyttyä tilauksen irtisanova syyllistyisikään mihinkään lain vastaiseen toimintaan. Tätä tilannetta vastaa paremmin tapaus, jossa erehdyttäisit lehden myyjää toimittamaan sinulle kerta toisensa jälkeen uuden tilaajalahjan esim. käyttämällä eri nimeä tai osoitetta siten, että silti saisit lahjan itsellesi. Mielestäni sellainenkin toiminta voi täyttää petoksen tunnusmerkistön.
Lähinnä innostuin kirjoittamaan tästä suojatakseni blogin kirjoittajan oikeushyviä, sillä voisin myös nähdä, että tämä blogikirjoitus täyttäisi rikoslain 5 luku 6 §:n eli avunannon tunnusmerkistön, jos tällainen tapaus joskus sattuisi menemään oikeuteen asti ja oikeudenkäynnin aikana syytetty kertoisi saaneensa idean ja ohjeet toimintaansa tästä blogista.
Kiitän tarkoitusperästä. Onhan tällainenkin mahdollisuus hyvä tiedostaa ja tuoda esille.
Poista