14. syyskuuta 2022

Huonekasvit helposti kerrostaloon - Floreti kukkateline

Tykkään katsella Leijonan Luola -ohjelmaa, niin amerikkalaista, kuin suomalaistakin versiota. On jotenkin hienoa nähdä, mitä kaikkea uutta ihmismieli pystyykään keksimään tai kehittämään ja miten oma idea saadaan markkinoitua bisnesenkeleille. Joskus pienikin keksintö tai idea on nerokas ja tuottaa keksijälleen kivasti rahaa. Hyvin monet keksinnöt ovat kuitenkin turhia ja aika usein idean isä arvottaa tuotostaan aivan taivaisiin. En ymmärrä, miten kukaan voi päätyä yrityksen arvossa vaikkapa miljoonaan, jos myyntiä ei ole ja konkreettisesti ideasta on vain pari PowerPoint -kalvoa. Vähän surullista ja turhauttavaa, jos ihmisiltä puuttuu realismi ja logiikka edes välttävään yrityksen arvonmääritykseen. Taloudellista uusavuttomuutta.

Aina kaikki hyvätkään ideat eivät saa bisnesenkeleitä sijoittamaan. Yksi tällainen (kausi 2, jakso 6) oli ikkunaan ruuvattava kukkateline, joka sai alkunsa keksijän vaimon huomautuksesta. Ylimääräiset ja tilaa vievät tavarat piti saada pois pöydältä, mutta huonekasveja ei oikein saanut mihinkään. Keksijä Pauli Lagerstedt katseli pientä reikää ikkunassa ja ajatteli kokeilla autotallissa siihen jotain näppärää. Näin syntyi Floreti kukkateline. Tilaa säästävä sisustuselementti, joka kiinnittyy tavalliseen reiälliseen ikkunanpokaan ilman työkaluja. Floreti kukkatelinettä kehuttiin kyllä Leijonan Luolassa, mutta kukaan ei sijoittanut siihen, koska tuotto-riski-suhdetta ei nähty tarpeeksi hyvänä. Myyntiä keksinnöllä oli noin 300 kappaletta ohjelmaan tullessa.
Miksi hankkia Floreti kukkateline?


Alun pitkän aasinsillan jälkeen päästäänkin itse aiheeseen. Nähtyäni kyseisen Leijonan Luola -jakson televisiosta kiinnostuin heti tuotteesta. Onhan se nyt helkutin nerokas. Tyylikäs ja muunneltava teline viherkasveille, tai vaikkapa yrteille, jotka saa lähelle auringonvaloa juurikin ikkunan eteen ja pois pöydältä tilaa viemästä. Yksinkertainen skandinaavinen ulkonäkö miellyttää ainakin omaa silmää. Tuote on kotimainen, halpa ja kiinnitykseen ei tarvita mitään työkaluja. Teleskooppivarren ansiosta se sopii lähes kaikenkokoisiin ikkunoihin. Ei tarvitse siis itse nikkaroida ikkunalautoja kasveille, tai porata reikiä seiniin, jos viherkasveja haluaisi vähän enemmän kerrostaloon piristämään tunnelmaa. Voisin kuvitella, että tämä sopisi myös kissan omistajalle. Ikkunan kukkatelineeseen ei varmaan kissa paljon kiipeile. Jos kissa kuitenkin hyppii ruukkuihin, niin ripustaa tähän sitten villasukkia, niin saa modernin kiipeilytelineen :) Kaiken lisäksi Floreti-kukkatelineen pienkomponentit on pakattu Tampereen Titry Ry:ssä. Tuet siis samalla osatyökykyisten työllistymistä.

Googlettelin ohjelman jälkeen netistä kokemuksia tai oikeastaan mitä tahansa juttuja Floreti-kukkatelineestä. Itse ainakin suhtaudun kaikenlaiseen markkinointimateriaaliin kriittisesti, joten olisi kiva lukea myös toisten kokemuksia ja puolueetonta tietoa kukkatelineen toimivuudesta. Hämmästyin todella, miksi sellaisia ei löydy. Firman sivut ovat kyllä kunnossa ja verkkokauppa löytyy, mutta noin muuten markkinointi on todella vähäistä. Vähän tuli surullinen ja harmittava tunne. Tässähän on idea, jota kukaan muu ei ole koskaan keksinyt. Enemmän kuin hatunnoston arvoinen oivallus. Hyväkään tuote ei kuitenkaan myy, jos sitä ei markkinoi. Oli siis aivan pakko ottaa yhteyttä keksijään ja kysellä, kiinnostaisiko yhteistyö blogini kanssa. Kiinnostihan se, koska muuten et tätä lukisi :)

Metallinen kukkateline menee tukevasti kiinni ikkunanhelaan muovisella propulla.

Floreti kukkatelineen kasaus


Joku varmasti miettii, miten kukkateline kiinnittyy ikkunankarmin reikiin? Siis niihin neliskanttisiin aukkoihin, joihin ikkunoita avatessa työnnetään kahva. Neliökierretanko työnnetään ikkunanhelan pohjaan. Kierretangossa oleva muovinen kiilaproppu kiristyy reiän sisään kiilaputken työntämänä, kun kiristysnuppia pyörittää. Periaate on siis sama, kuin kiinnitystulppien, eli puhekielessä proppujen toimintalogiikka. Telineen kantavuus on 5 kg ja loppujen lopuksi paino siis jakaantuu pääasiassa metallisen ikkunakilven varaan. Kiinnitys on tukeva ja erittäin toimivaksi todettu. Ratkaisu on myös patentoitu.

Miten onnistuu sitten ikkunaan helposti asennettavan ja muunneltavan kukkatelineen kasaus? Jos on joskus kasannut vaikkapa Ikean huonekaluja, niin tämän ei pitäisi tuottaa ongelmia. Paketin mukana tulee 10-vaiheinen kuvallinen kasausohje (kasausohjeeseen voi tutustua tästä). Itse sain yhden telineen kasaamiseen kulutettua vajaan tunnin. Tästäkin suurin osa meni siihen, kun en jaksanut lukea ohjeita ihan kunnolla ja jokin osa unohtui välistä. Olen myös hivenen perfektionisti, joten telineen täydellistä toimivuutta tuli hierottua aika huolella.


Saako rahalle vastinetta?


Kasauksessa jonkin verran aikaa meni myös siihen, että esimerkiksi kierretangon kierre ei ollut aivan priimaa, vaan jouduin käyttämään propun pyöritykseen jakoavainta. Myös yksi tankokiinnikkeen reikä oli tehty huolimattomasti, eikä ruuvi oikein tahtonut mahtua siihen. Laatu ei siis ollut aivan priimaa, joskaan kukkatelineeltä tällaista on ehkä turha vaatiakaan. Vähän myös hämmästyttää se, että teline heiluu jonkin verran keskeltä, vaikka putket menevät sisäkkäin jopa 8 cm. Notkuminen vähenee, kun sisäputken ympärille kääräisee ohuen kerroksen teippiä, mutta ei se silti ihan täydellinen ole. Suosittelen tilaamaan mieluummin ison, kuin pienen kukkatelineen, jolloin pieni notkuminen on todennäköisesti vähäisempää, kun putket menevät enemmän toistensa sisään. Vähän sama logiikka kuin polkupyörän satulaputkessa.

Tyylikkäältähän tuo näyttää keittiön pöydän vieressä. Livenä paljon kauniimpi, kuin kuvassa.

Kolmella ruukunpidikkeellä varustettu (maksoi 50 euroa vuonna 2018) kotimainen Floreti on mielestäni kuitenkin koko rahan väärti. Se on ollut käytössä nyt jo reilut 4 vuotta. Vaikka inflaatio on laukannut, niin vuonna 2022 tuo on edelleen saman hintainen. Livenä se on niin paljon kauniimpi, kuin yksikään kuva antaa olettaa. Olisin ehdottamasti ostanut ainakin yhden, ellei blogiyhteistyö olisi onnistunut. Jos tuotteen keksijä haluaisi oikein hifistellä, niin olisihan tästä voinut tehdä vielä jonkinlaisen delux-version. Sellainen pari kymppiä kalliimpi, joka ei heilu keskeltä yhtään. Kukkaoksan, eli ruukunpidikkeen päätyihin olisi tässä voinut lisätä vielä tulpat ja itse kukkaoksat olisivat säädettäviä. Nythän niihin mahtuu 12 cm halkaisijaltaan olevat ruukut. Tuo on ehkä se haastavin homma. Liian pieni ruukku luiskahtaa pidikkeestä läpi ja liian iso jää heilumaan, eikä seiso pystyssä tukevasti.

Tekokukkia Floreti kukkatelineessä omassa makuuhuoneessani. 


Ikkunanpesukaan ei ole ongelma, kun tuon ruuvaa irti muutamassa minuutissa, kunhan ruukut on vain nostellut pois telineestä. Talven pimeinä iltoina tuohon voi hyvin pistää joulukoristeita ja itse pidän esimerkiksi yhtä pientä joulukuusta valoineen tuossa telineessä.

Floreti kukkateline sopisi erinomaisesti kumppanuusmarkkinointiin. Harmi että affiliate, eli tulospohjainen markkinointi puuttuu. En siis nettoa tällä promoamisella mitään. Toivon vain suuren yleisön löytävän tämänkin innovaation. Jos Floreti kukkateline löytyisi vaikkapa Tradetrackerista, niin mainostaisin kyllä. Floreti kukkatelinehän on ratkaisu jokaisen vihersisustajan haasteeseen, eli mihin toimivasti sijoittaa viherkasvit esimerkiksi pienessä kerrostalossa. Tuloksena enemmän pöytätilaa sinulle ja lisää valoa kasveille. Win-win-tilanne. Tutustu Floretin verkkokauppaan ja osta vaikkapa äitienpäivälahjaksi.

Jos sisustaminen aiheena ylipäänsä kiinnostaa, niin blogistani löytyy myös jutut: Lasitettu parveke - Vehreä puutarha ja monikäyttöinen lisähuone ja Polkupyörän säilytys ja huolto kerrostalossa.
(Artikkeli julkaistu 3.4.2018 ja nyt päivitetty)


6 kommenttia:

 1. Kyllähän tuo kätevältä näytti ja hyvä idea tuo blogistin markkinointiapu ;) Suomalaiset tuppaa vanhan perinteen mukaan olla keksijäkansaa vaan myynti ei tahdo onnistua. Tuota fraasia kun tarpeeksi toitottaa niin kait se todeksi muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevä tuo Floreti tosiaan tilansäästössä on. Toivotaan, että tästä jutusta tulisi jonkinlaista nostetta tuotteen myyntiin.

   Vähän vaatimattomia suomalaiset tuotteistaan toki ovat, mutta varmasti niitä myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia löytyy hyvin tästäkin maasta. Toisaalta jos tulospohjainen affiliate-markkinointi ei vieläkään ole lyönyt läpi, niin jotain tottahan tuossa on. Fraasi on ehkä vähän sama, kuin että työtä tekemällä ei voi rikastua.

   Poista
 2. Onko tuo nyt niin hieno, valkoinen metalliputki :D No ei, ihan ok näköinen. Kissa kuitenkin hyppisi kukkiin meillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makunsa kullakin, sanoi koira kun muniaan nuoli :) Kissa voi tosiaan ottaa telineen myös haasteena. Jos kauniiden kasvien sijaan ripustaa siihen vaikka villasukkia, niin eikös tuossa olisi jo moderni kiipeilypuu kissalle. Uusi bisnesidea tälle tuotteelle?

   Poista
 3. Kiva idea, jos ei ole ikkunalautoja. Onko kiinnitys mahdollista ainoastaan neliönmuotoisiin ikkunan avauskoloihin? Meillä on talossa ikkunoissa erimalliset reiät, ei olenkaan neliönmuotoisia.
  T. Anneli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa vain neliönmuotoisiin. Voihan sitä pähkäillä, sopisiko se neliökierretanko omaan ikkunaan jollain muokkauksella. Eli siis kasausohjeen kuvan 2 tanko pitäisi saada jotenkin ikkunanhelan pohjaan: https://floreti.fi/wp-content/uploads/2016/07/Floreti-Kasausohje09072016.pdf

   Poista