29. marraskuuta 2015

Kuukausittaista kassavirtaa - Global X Superdivident EFT



Kiinnostaako tasainen kuukausittainen kassavirta, kuten asuntosijoittamisessa? Saat samalla hyvän hajautuksen niin maantieteellisesti kuin sektoreittainkin ja tuotoksi noin reilut 6 % vuodessa. Et joudu myöskään maksamaan tästä suuria kuluja tai käyttämään tähän sijoittamiseen paljon omaa aikaa. Mikä se semmoinen sijoitustuote onkaan, WinCapita 2.0 ? No ei tietenkään, vaan Global X SuperDividend ETF (kaupankäyntitunnus SDIV), joka on vähän aika sitten päätynyt myös omaan salkkuuni.




Lyhyesti sanottuna kyseessä on siis USA:ssa listattu osinko ETF (Linkki SDIV ETF:n kotisivulle). Tämän pörssinoteeratun rahaston salkussa on normaalisti noin 100 kappaletta kansainvälisiä osinkoyrityksiä ja osinkoa maksetaan kuukausittain. Jokainen osakesijoitus on tässä pörssinoteeratussa rahastossa periaatteessa yhtä suurella osuudella (≈ 1 %). Vuosittainen osinko, eli viimeisen 12 kuukauden aikana tulleet osingot ovat olleet 7,31 % sijoitetulle pääomalle (27.11.2015). Vuotuiset kulut ovat 0,58 %. Ei siis yhtään huonosti.

Maa- ja toimialajakauma näyttää seuraavalta: Amerikka, Australia ja Britannia edustavat hieman yli puolta sijoituksista. Myös suomalaiset osakkeet ovat SDIV ETF:ssä edustuettuina 4,74 % osuudella (löytyy UPM, Fortum, Teliasonera, Elisa ja Orion). Toimialoista suurimman osan muodostaa rahoitus ja  asuntolainoihin sijoittavat yhtiöt, sekä kiinteistösijoitusyhtiöt (Real Estate Investment Trust eli REIT). Tässä on tietysti juurikin se yksi syy, miksi SDIV kykenee jakamaan suurta ja tasaista osinkoa joka kuukausi. Jos et pidä juuri tästä sektoripainosta, niin sitten SDIV ei ole sinun salkkuusi sopiva sijoitustuote. Vajaan parin vuoden takaiseen tilanteeseen nähden maajakauma on lähestulkoon ennallaan, mutta finanssisektorin ja kiinteistösijoitusyhtiöiden osuus toimialajakaumasta on kasvanut noin 20 %-yksikköä. Toivottavasti niiden osuus ei tuosta enää kasva.
SDIV ETF maa- ja sektorijakaumat.



























Hankin tämän SDIV ETF:n juuri kuukausittaisen osingonmaksun, pienien kulujen ja suhteellisen hyvän hajautuksen takia. Olin jo pitkään pohtinut sijoittavani erilaisiin kiinteistösijoitusyhtiöihin, mutta en koskaan löytänyt ihan sitä toivottua. Yleensä REIT ETF tuotteissa jo kaksi suurinta sijoitusta muodostivat liian ison osan koko sijoituksesta ja asuntolaihoihin sijoittaneet yhtiöt (mREIT) olivat yliedustettuina. SDIV ETF paikkaa hyvin tämän ongelman.

SDIV on listattu dollareissa ja myös osingot maksetaan dollareissa. Jos euro vielä heikentyy dollariin nähden, niin se tietysti vaikuttaa myös tämän pörssinoteeratun rahaston jakamiin tuottoihin, kun ne muuntaa takaisin euroiksi. Tietysti Nordnetissä voi myös avata valuuttatilin, jonne kerryttää näitä osinkoja ja tekee itse valuutanvaihdon, kun kurssi on suotuisa. Itse en jaksa nähdä vaivaa tuon valuutanvaihdon kanssa, vaan annan Nordnetin tehdä sen puolestani. ETF:n sisältämä valuuttariski on kuitenkin suhteellisen pieni ja hajautuu aika pieniin siivuihin. Itse rahaston noteerausvaluuttahan ei tässä merkitse, vaan se missä valuutassa itse tuotot tulevat (arvioi maajakaumasta).

Tällä hetkellä omistan tätä pörssinoteerattua rahastoa noin 3 400 euron arvosta ja saan kuukausittain ennakonpidätyksen (15 %) jälkeen noin 20 euroa tilille, eli noin 240 euroa nettona vuodessa. Tässä pitää kuitenkin vielä huomioida, että SDIV ETF:n osinko (kuten lähes kaikkien muidenkin ETF-tuotteiden osinko) rinnastetaankin sijoitusrahaston voitonjakoon, joten lopullisen osingon verotus tehdään vasta verovuotta seuraavaan verotukseen pääomatuloveroprosentin mukaan. Lopputuloksena tämän ETF:n osinkovero onkin 30 % (tavallinen osinkovero suomessa 25,5 %), joten tältä osin veroista tulee vähän takkiin. Jos olen kuitenkin ymmärtänyt oikein, niin tämä tulkinta sitten mahdollistaa asuntolainan, sijoituslainan ja tappioiden vähennyksen näistä "osingoista", koska ne ovatkin osinkojen sijaan rahasto-osuudelle maksettavaa tuottoa normaalina pääomatulona. Vaikka "osingoista" joutuukin maksamaan vähän enemmän veroa, voi siitä siis tehdä paremmin vähennyksiä.

Osinko maksetaan noin joka kuun 12. päivä. Tarkoitus olisi kasvattaa tätä sijoitusta siten, että tilille kilahtaisi vähintään 100 euroa joka kuukausi. Se siis tarkoittaisi vielä osuuden viisinkertaistamista. Periaatteessa tähän olisi jopa ihan järkevä sijoittaa Nordnetin pienellä 0,99 % velkavivulla (Superluotto), kun SDIV ETF:n  noin 7 % tuotto on tähän lainamenoon jo suhteellisen suuri ja joka kuukausi tilille kilahtavat osingot kattavat velan korot helposti. Itse asiassa näin olen jo pienesti tehnytkin.

Global X Superdivident ETF -kurssikäyrää Nordnetin palvelusta.

Eihän tämä sijoitus mitenkään riskitön ole, kuten ei mikään muukaan pankkitalletusta suurempaa tuottoa antava sijoituskaan. Tasainen osinkovirta kuitenkin kiinnostaa ja hyviin osingonmaksajiin sijoittaminen kuuluu jo muutenkin vähän strategiaani. Toimialoista kiinteistösijoitukset ovat myös aina kiinnostaneet, joten sijoitusinstrumenttina tämä on mielestäni itselleni erinomainen tuote ja siirtyy pitkäaikaiseen omistukseen. Kurssikäyräkin on liikkunut noin 3 vuotta perustamisesta lähtien suhteellisen maltillisesti 22,50 dollarin molemmilla puolilla (noin +- 10 %). Kurssi on vähän kuin kuolleen miehen aivokäyrä. Mitään suurta nousua ja laskua on turha edes kuvitella, vaan pääpaino on tasaisella osinkovirralla. Vähän siis kuin korkosijoitus, jonka arvoon koronmuutokset tuskin vaikuttavat kuitenkaan niin paljon. Ja kiitokset tämän sijoitustuotteen päätymisestä aikoinaan salkkuuni kuuluu Osinkosijoittaja-blogille :)

4 kommenttia:

  1. Mielestäni tässä on hyvä mainita että joudut maksamaan etf osingoista enemmän veroa kuin jos omistaisit itse nuo osakkeina. Sekin vaikuttaa tuottoprosenttiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomiosta. Blogisi artikkelissa näin sanottiinkin, mutta homma jäi vähän epäselväksi itselleni. Piti ihan selata nettiä läpi, jotta ymmärsin tuon ETF verotuskäytännön osinkojen osalta. Melko sekavaa ja tulkinnanvaraista sanoisin: http://www.nordnetblogi.fi/oikea-suora-etf-tuotonjakoihin-uusi-tapaustutkimus/20/12/2012/

      Päivitin kuitenkin artikkelini tältä osin vastaamaan nykyistä käytäntöä.

      Poista
  2. Saas nähdä josko tätä saisi FEDin koronnoston jälkeen hieman halvemmalla.

    VastaaPoista
  3. ihan mielenkiintoinen settiähän tuo on. tuota voisi harkita sitten kun joskus kaipaa kuukausittaista tuloa näistä sijoituksista. tällä hetkellä kaipaan lähinnä sitä että kertyisi korkoa korolle (rahastoon tms.) ja sitten vasta joskus makselen niitä veroja ja nostelen sieltä jotakin ulos. mutta pistetään korvan taakse.

    VastaaPoista