27. joulukuuta 2023

Miksi erosin kirkosta - Kolme järkiperäistä syytä

Vuonna 1970  evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului 95 % väestöstä. Siitä se on pikkuhiljaa laskenut ja vuonna 2000 luku oli 85 %. Vuoden 2022 lopussa evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului enää 65,1 % väestöstä. Määrä vähenee noin yhden prosenttiyksikön vuodessa. Myös itse olen eronnut kirkosta vuosia sitten, koska en näe sitä merkityksellisenä. Näin kokee aika moni muukin ja seurakuntien jäsenmäärät ovat laskussa. Helsingissäkin on seurakuntia, joihin kuuluu alle puolet väestöstä. Voidaanko tällöin enää puhua valtionkirkosta ja erityisasemasta verotusoikeuksineen?


Ennen oli itsestään selvää, että lapsi kastetaan kirkon jäseneksi. Nyt tämä ei ole enää itsestäänselvyys, vaan kirkon tilastoista selviää, että vuonna 2022 noin 64 % syntyneistä lapsista kastettiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäseniksi. Moni vanhempi ei siis halua päättää tätä lapsen puolesta. Mielestäni tuntuisi omituiselta ja nurinkuriselta, että syntyvä lapsi kuuluisi automaattisesti kirkkoon. Miksi ei samalla lyödä käteen demareiden jäsenkirjaa? Vähän kuin rekisteröityisit automaattisesti firman uutiskirjeen tilaajaksi, vaikka tietosuojaa ja tietojen keruun rajoittamista on korostettu. Kannatatko automaattisesti mieluummin Tapparaa kuin Jokereita, koska vain yksinkertaisesti synnyit ja kasvoit Tampereella? Ei näin. Haluan vapaan tahdon ja valinnan. Miksi sitten erosin kirkosta, listaan alle muutaman syyn.


En pysty jakamaan kirkon arvoja ja näkemyksiä


Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Ehkä en tässä nosta esiin uskontoja ja sotia, vaan pysytään nykyajassa. Kuka muistaa vielä koronaa ja rokottamattomien demonisointia? Silloin jopa Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo sanoi, että rokotteesta kieltäytyvä toimii itsekkäästi ja moraalittomasti. Uskomatonta propakandaa, mutta näistä ajatuksista mentiin vielä pidemmälle. Raamatussa Jeesus ei käännyttänyt spitaalisia luotaan, mutta kun kirkko ei hyväksy korona-rokottamattomia, niin esimerkiksi Oulussa seurakunta lauloi kauneimmat joululaulut kirkon ulkopuolella. Kristinuskon periaatteet kumoutuvat, kun kirkko ei hyväksy enää "sairaita" ja ole kaikkia varten. Surullista ja erinomainen syy erota kirkosta. 

Uusin ulostulo on Haagan seurakunnalta, joka kritisoi nykyisen hallituksen politiikkaa. Viestintävastaava totesi: "On jumalatonta leikata jo valmiiksi pienituloisilta ja heikossa asemassa olevilta." Viestin liitteenä oli vielä video, jossa luki hävetkää. Kirkon sekaantuminen puoluepolitiikkaan ei ole mielestäni suotavaa ja referoinkin Tere Sammallahden kommenttia asiaan, joka kysyi, että hoitaako kirkko kestävyysvajeen ilman rakenneuudistuksia pelkästään rukoilemalla. Hyvä pointti.

Tämä on sitä kirkon tapaa osoittaa arvoja. Väittävät siis olevansa suvaitsevaisia, mutta todellisuudessa ovat ahdasmielisiä. Tämä näkyy myös muun muassa siinä, että samaa sukupuolta olevien vihkimistä ei Tikkurilan seurakunnassa sallita. Muita ei saisi syrjiä, mutta kun sen itse tekee, niin se onkin ok. Jotenkin kuvottavaa.



Eroamalla säästää keskimäärin 600 € vuodessa


Kirkollisvero maksetaan paikalliselle seurakunnalle. Sen suuruus vaihtelee, mutta on noin 1-2 % bruttotuloista. Keskimäärin se on 1,67 % ja esimerkiksi Helsingissä se on tasan 1%. Kirkollisvero peritään edellisen vuoden viimeisen päivän tilanteen mukaan. Jos et kuulu tämän vuoden viimeisenä päivänä kirkkoon, niin seuraavalta vuodelta et maksa kirkollisveroa. Tästä syystä kirkosta eroamisen piikki on aina vuoden lopussa, koska sillä voi välttää tulevat verot ja säästää rahaa. 

Jos keskimääräinen suomalainen tienaa reilut 3 700 €/kk bruttona, niin vuodessa hän maksaa kirkollisveroa noin 740 euroa (3 700*12*0,0167). Omalla kohdallani tämä olisi 20 000 euron bruttovuosituloilla ja Vantaan 1 % kirkollisverolla noin 200 euroa vuodessa. Ei se nyt niin paljon ole, mutta itselläni summa vastaa yhden kuukauden ruokakuluja. Toisaalta voidaan kysyä, että maksaisitko seurakunnan 200 € laskun, jos se tulisi postilaatikkoon kerran vuodessa? Samalla rahalla saisit sekä Disney+, että Netflix -suoratoistopalvelut vuodeksi kotiin. Kummankohan palveluja käyttäisin enemmän?

Toisaalta sijoittamalla nämä 200 €/vuosi rahat 30 vuodessa 7 % tuotolla kasassa olisi noin 19 000 euroa, josta tuoton osuus 2/3 osaa. Käytännössä voisit siis lahjoittaa säästämäsi summan kaksi kertaa itsellesi mieluisimpaan kohteeseen.

Mäntsälän kirkko on kuvauksellinen, mutta kuinka monelle kirkollisveron väärti?



Raha ei mene sinne missä sitä tarvittaisiin


Tekopyhyyden lisäksi suurin syy olla kuulumatta kirkkoon on se, että maksamani verot eivät mene mielestäni oikeasti apua tarvitseville. Voi kun olisikin kivaa, että suurin osa rahoista käytettäisiin hyväntekeväisyyteen. Hävikkiruokaa jaettaisiin köyhille ja rahalahjoituksia niitä tarvitseville. Diakoniatyö olisi pääasia. Mutta kun näin ei näytä olevan. 

Ev. Lut kirkon tuloslaskelma vuodelta 2022



Pääosa kirkon tulovirroista tulee kirkillisverosta. Vertailun vuoksi vuonna 2022 kirkollisveron tuotto oli hieman alle 930 miljoonaa euroa (kaikkien tässä esitettyjen lukujen lähde: Kirkon tilastot). Valtionrahoituksesta tulee vuosittain noin 100 miljoonaa euroa hautaustoimintaan (kulut 122 milj) ja kirkonkirjojen ylläpitoon (kulut 15 milj). Kirkko itse kerää toimintatuottoja vuokrina, metsänmyyntinä, korvauksina, kolehtina, lahjoituksina yms noin 175 miljoonaa euroa. Sitten on vielä rahoitustuotot ja arvonmuutokset sijoituksissa. Toimintakate olisi 800 miljoonaa euroa pakkasella ilman kirkollisveroa.

Suurin osa rahoista valuu rakennusten ylläpitoon ja palkkoihin. Henkilöstökuluihin meni vuonna 2022 noin 580 miljoonaa. Yli 7 000 rakennuksen hoitoon (arvo muuten 1,12 miljardia euroa 3,73 miljardin taseesta) ja ylläpitoon käytetään noin neljännes seurakuntien käyttötalousmenoista (kiinteistötoimi toimintakulut 267 miljoonaa).  Käytännössä kirkollisverojen maksajana olet vanhojen rakennusten suojelija, etkä tue esimerkiksi hyväntekeväisyyttä, koska diakoniatyöhön meni 77 miljoonaa euroa vuonna 2022 ja annettuja avustuksia jaettiin 39 miljoonaa. Siis reilun miljardin toimintakuluista vain 116 miljoonaa meni niin sanotusti köyhille. Se on noin 11 %. Se on todella vähän. Ruokakasseja jaettiin noin 176 000 kappaletta vuonna 2022. 

Jos tavoite on siis avustustyö, niin paljon paljon kirkkoa parempia vaikuttamiskeinojakin varmasti löytyy. Jotenkin haluaisin kirkon olevan paljon lähestyttävämpi. Itseäni ei kiinnosta mennä kirkkoon virsiä laulamaan tai tylsää saarnaa kuuntelemaan kovalle puupenkille. En käytä kirkon palveluja oikeastaan mihinkään. Mikä on eniten käyttämäni asia kirkon kohdalla? Jokakesäinen pyöräreissu Porvooseen, jossa istahdan Sipoon uuden kirkon penkille. Hauska anekdootti, mutta samalla myös todella surullista kirkon näkökulmasta. Ehkä en vain tiedä, mitä kaikkea hyvää kirkko tekee. Silloin tosin herää kysymys, että miksi tästä ei viestitä paremmin ja miksi siihen viestintään kuitenkin tärvääntyy rahaa 34 miljoonaa vuodessa?


Pyöräilyreissu Porvooseen. Etualalla Sipoon uusi kirkko ja taustalla vanha kirkko. Tämä penkki on eniten käyttämäni asia koskaan kirkossa.


Päivitys 27.12.2023. Yhden kommentoijan tekstin pohjalta aloin myös ihmettelemään hautaustoiminnan rahankäyttöä. Valtio maksaa kirkolle vuosittain 100 miljoonaa hautaustoimintaan. Kun Suomessa kuolee vuosittain noin 60 000 henkilöä, niin se tekee noin 1 670 euroa/kuollut. Mitä tuolla valtion maksamalla summalla siis edes saa, kun kuoleminen on edelleen kallista? Koska hautaustoimi ei ole normaalin markkinatalouden piirissä, on todellista hintaa kilpailulla markkinalla vaikea arvioida. Kirkon monopoliasemassa hinnassa on varmasti ilmaa, eikä sitä ole millään muotoa edes haluttu optimoida. Sehän se monopolin pointti onkin, että ei tarvitse kilpailla.


Mikä muuttuu, jos ei kuulu kirkkoon?


Koska valtio rahoittaa jo kirkon lakisääteisiä tehtäviä, kuten hautaustoimintaa ja kirkonkirjoja, niin miksi sitten kuulua kirkkoon? Sepä se. Palaako papin siunaama ruumis huonommin helvetissä, kuin ilman? Onko avioliiton vastamäki papin siunauksella jotenkin loivempi, kuin ilman? Ei tietenkään. Kirkossa käyminen tekee ihmisestä kristityn yhtä paljon kuin autotallissa käyminen tekee automekaanikoksi.

Nykyisin yksinäisyys ja yksin asuminen on jonkinasteinen ongelma. Haluaisin nähdä isojen kauppakeskusten tai suurten kirjastojen kupeessa jotain helposti lähestyttävää sielunhoitoa, hyväntekeväisyyttä yms yhteistä kerhotoimintaa, jolla ihmisiä tuodaan enemmän yhteen. En halua sitoa kirkollisveroani kylmiin seiniin ja nykyisiin kirkon arvoihin. Sitten kun muutos tapahtuu, niin voin harkita toimintaani uudestaan. Tätä kirjoittaessa itse asiassa havahduin siihen, että toinen tapa olisi äänestää saurakuntavaaleissa. Jos haluaa muutoksen tapahtuvan, niin äänestäminen olisi vaihtoehto. En vain ole koskaan äänestänyt, koska sillä ei ole elämääni mitään merkitystä.

Mitä mieltä lukijat ovat, miksi kirkkoon pitäisi kuulua.





(Alkuperäinen teksti julkaistu 15.12.2023 ja nyt päivitetty)


12 kommenttia:

  1. Kuulun kirkkoon koska olen nähnyt sen hyvän mitä siellä tehdään. Ylilyöntejä on välillä ja ääripäitä löytyy, mutta ei kaikkea tarvitse allekirjoittaa. Kirkossa kaikki muutos on hidasta. Minusta seurakunnalle kannattaa antaa mahdollisuus, ehkä löytää kirkosta jonkun oman jutun. Kirkon toiminnan pyörittäminen maksaa, ihmisiä kohdataan vielä kasvotusten. Olisi kyllä villi idea joku suoratoistokanava 🙃
    T. yksi takaisin liittynyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmasti ihan totta, että kirkko on niitä hitaampia instituutioita muuttumaan. Nyt kirkon pitäisikin repäistä ja kokeilla jotain uusia asioita. Suoratoistokanava tai jokin YouTube kanava voisi olla kokeilemisen arvoinen. Noita kaverisovelluksiakin löytyy, nyt vain promoamaan parasta kirkon vaikutusvallalla eteenpäin.

      Poista
  2. Kuten edellä... Liityin kirkkoon pari vuotta sitten. Noin 20 vuoden pakanuuden jälkeen. Elämällä ja valinnoilla on hintansa. Voi kapinoida yleä, kirkkoa tai vaikka Jumalaa vastaan, mutta halpaahan se loppupeleissä on. Rahat tehdään toisissa piireissä kuin Kirkon ulkopuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halpaa ja halpaa. Samoin on muutama suoratoistopalvelu, parit lehtitilaukset, kuntosalijäsenyys, muutama E-kirjapalvelu, kuukausittainen hiustenleikkuu, auton ja veneen vuoksraus yms. Pienistä puroista tuleekin iso virta ja noista ainakin tietää mitä vastinetta rahalla saa. En ihan ymmärtänyt kommentin pointtia.

      Poista
  3. "Siksi tuntuukin omituiselta ja nurinkuriselta, että syntyvä lapsi kuuluu automaattisesti kirkkoon?"

    Ei kuulu.
    "Syntyvä lapsi ei liity automaattisesti mihinkään uskontokuntaan. Aina tarvitaan erillinen tahdonilmaus vanhemmilta tai muilta huoltajilta.

    Perusperiaatteena on, että vanhemmat yhdessä sopivat asiasta. Jos vanhemmat eivät pääse sopimukseen, vauva jää kaikkien uskontokuntien ulkopuolelle. Tältä osin laki muuttui 1.3.2017: siihen saakka äiti saattoi liittää alle 1-vuotiaan uskontokuntaan vastoin isän tahtoa"

    https://uskonnonvapaus.fi/lapset/asema.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutin vähän tekstiäni, jotta siitä ei saa väärää mielikuvaa ja pointtini tulisi paremmin esille. Kiitos tarkennuksesta.

      Poista
  4. Hei, tuo laskelman ajatus, että vain diakoniatyö ja suora avustaminen kohdistuu pienituloisille
    ei taida olla ihan noin yksinkertainen. Noiden yleisten henkilöstökulujen kautta aikaan saadaan paljon sellaista toimintaa, joka palvelee seurakunnan jäseniä (ja muitakin) lisäämällä ihmisten hyvinvointia. Sillä toteutetaan hallinnon, jumalanpalvelusten, vihkimisten, vainajien siunaamisen ja hautaamisen ja lasten kastamisen lisäksi, myös nuorisotyötä, kerhotoimintaa, perhetyötä jne. Tässä on toki suuria eroja eri alueiden välillä, miten painotuksen menevät.
    Itse en maksa kirkollisveroa sen takia, että kirkko jakaisi siitä mahdollisimman paljon tulonsiirtoina ruokakassien tai avustusten muodossa pienituloisille, se on vain pieni osa kirkon toimintaa ja mielikuva kirkosta tällaisena toimija kuvaa ehkä enemmän jonkun muun maantieteellisen alueen kirkkojen roolia, kuin suomen. Sen sijaan arvostan esim. Helsingin seurakuntayhtymän monia erilaisia palveluja, joita se tarjoaa kaikille asukkaille, riippumatta siitä kuuluuko kirkkoon vai ei. Vanhat rakennukset (joihin suuri osa kirkoistakin kuuluu) ovat myös osa yhteistä kulttuurihistoriaa ja paikallisia maamerkkejä, joiden ylläpitäminen on merkki sivistyksestä, enkä toivo että ne katoavat tai tuhoutuvat olemattoman ylläpidon vuoksi. Näiden asioiden vuoksi maksan pientä veroa paljon mieluummin kirkolle, kuin huomattavasti suuremmat veroni kunnalle ja valtiolle, koska niillä rahoilla voidaan tehdä (ja tehdäänkin) melkein mitä tahansa, mitä kulloinkin vallassa olevat poliitikot keksivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa henkilöstökulujen osalta, että ne kohdistuvat aika moneen toimintaan. Toisaalta hyvinvoinnin lisäämistä on hankala mitata. Ruokakassit ja avustukset ovat ainakin konkreettisesti mitattava asia, siksi suosin sitä.

      Pitääkö sitten kaikki rakennukset suojella, vaikka ne olisivat homeessa ja niille ei olisi mitään järkevää käyttöä? Ei tietenkään. Ei sellainen voi olla merkki sivistyksestä, vaan typerästä rahojen haaskaamisesta. Varmasti tuollaisiakin rakennuksia löytyy.

      Verojen maksu ja yhteisten rahojen käyttö pitäisi minimoida. Mitä suurempi instituutio, sitä leväperäisempi rahankäyttö. Surullisia esimerkkejä omasta kaupungistani Vantaalla on esimerkiksi Kuusijärven ulkoilualueen rakentaminen ja 2,2 mijoonan sauna, tai Hakunilan melkein 1 miljoonan urheilukentän kunnostus, jossa kentästä tuli osittain käyttökelvoton.

      Poista
  5. Erosin ortodoksisesta kirkosta jo nuorena, joskus 22-vuotiaana. En kuulu kirkkoon nykyäänkään. Arvomaailma on sama, sen lisäksi irrotan Jeesus tulee, oletko valmis -plakaatteja niihin törmätessäni. En koe saavani siitä verosta mitään vastinetta ja kun joskus kuolemme kaikki, niin oma tahto on ollut aina se, että minut saa tuhkata. En siis tarvitse kirkolta edes hautausmaata saati jostain kalliita arkkuja. Olen konsumerismia vastaan, joten edes kuolemani jälkeen minulle ei tarvitse ostaa kalliita arkkuja tai hautausmaata kirkon kautta. Mielenkiintoisia juttuja sinun blogissa, lukenut jo vuosien ajan, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat ajatukset itselläni kuoleman jälkeen. Kiva että on pitkäaikaisia lukijoita, jotka myös usein kommentoivat artikkeleihin.

      Poista
  6. Ajankohtainen kirjoitus, onneksi huomasin. Erosin kirkosta ensimmäisen kerran joskus viitisentoista vuotta sitten nuorena aikuisena, liityin takaisin 2018 kun vaimo halusi ehdottomasti kirkkohäät.

    Erosin uudestaan tänään kun aamulla postilaatikossa odotti kirje, joka sai kiehumaan yli melko huolella. Toinen vanhemmistani kuoli loppusyksystä, ja hautaustoimiston nelinumeroisen laskun päälle oli aamulla odottamassa kuori seurakunnalta, jossa laskuttavat kuolinpesää uurnan kaivuusta maahan ja laatan kiinnityksestä.

    Ei ole toki minun rahat kiinni tuossa laskussa, mutta on se kumma jos ei ihminen elämänsä aikana maksamilla kirkollisveroilla pääse edes hautausmaan porteista sisälle, vaan siitä(kin) pitää maksaa erikseen. En voi ymmärtää, enkä hyväksyä, kyseistä linjausta ihan periaatesyistä.

    Melko suuria muutoksia täytyy tapahtua kirkon toiminnassa, ja ajatusmaailmassa, jotta liittyisin enää takaisin toista kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kuoleminen kallista. En rehellisesti edes ymmärrä, mikä tässä oikeasti maksaa? Valtio maksaa kirkolle vuosittain 100 miljoonaa hautaustoimintaan. Kun Suomessa kuolee vuosittain noin 60 000 henkilöä, niin se tekee noin 1 670 euroa/kuollut. Mitä tuolla summalla siis edes saa? Joku fiksumpi voisi vähän avata tätä kulupuolta.

      Poista