7. helmikuuta 2018

Ilmaiset lähiliikuntapaikat ja ulkokuntoiluvälineet palvelukartalla

Nyt kun vuosi on vaihtunut jo aikaa sitten, niin on varmaan sopiva hetki tarkastella uudenvuodenlupauksia. Moni on varmasti luvannut itselleen, että liikkuu enemmän ja pitää itsestään parempaa huolta. Todennäköisesti tämän johdosta on tullut hommattua kuntosalikortti, mutta ei siellä salilla ole paljon tullut käytyä. On niin monta tekosyytä... Aika ei muka riitä, sali on kaukana, ruuhkainen jne. Eihän tällainen pulkanannaru kehtaa sinne mennä pieniä käsipainoja nostelemaan. Häpeä painaa, kun rahaakin on mennyt hukkaan. Motivaatio ei vain riitä salille asti. Silti sitä haluaisi joskus tehdä myös jotain voimatreeniä.

Vaikka fyysistä voimaa ei tarvitsisi normaalissa arjessa, niin hyöty siitä on kuitenkin ilmeinen. Lihastohtorin blogia lainaten: "Puutteelliset maksimivoimatasot ovat usein kuntoilijalla erittäin suuri rajoittava tekijä suorituskyvyn kohottamiselle". Näin on varsinkin vanhempien ihmisten kohdalla. Lihasvoiman merkityksen tajuaa usein vasta, kun sen menettää. Kun vanhempi ihminen ei enää jaksa nousta rappusia kunnolla ylös, tai sängystä nousemiseen tarvitaan tukea, niin tulevaisuus näyttää karulta. Jos maksimivoimaa ei ruveta harjoittelemaan, niin lihaskadosta seuraa luukato. Tästä on enää pieni askel laitoshoitoon, kun lonkka murtuu seuraavan kaatumisen yhteydessä. Lonkkamurtuman jälkeen joka kolmas yli 70 -vuotias kuoleekin vuoden sisällä.

Pääkaupunkiseudun lähiliikuntapaikat - Ilmaista treeniä


Kalliin kuntosalikortin sijaan voisitkin tutustua pääkaupunkiseudun lähiliikuntapaikkoihin ja niiden tarjoamiin ulkokuntoiluvälineisiin. Lähimmät löytää hyvin karttapohjalta valitsemalla palvelusta -> Lähiliikunta ja liikuntapuistot -> Ulkokuntoiluvälineet + Lähiliikuntapaikat. Nuppineulat näyttävät valinnan jälkeen lähimmät sijainnit. Palvelukartasta löytää tämän ohella muun muassa lähimmät kirjastot, museot, puistot, matonpesupaikat, ulkokiipeilyseinät ja -kalliot jne.

Miten noissa nyt sitten voi treenata, onko se vaihtoehto kuntosalille? Riippuu tietenkin keneltä kysyy ja mikä on oma tavoite. Jari "Bull" Mentula varmaan nauraisi niille. Liian yksipuolisia/vajavaisia tietyn lihasryhmän spesifiseen harjoitteluun ja liian vähän vastusta painojen muodossa. Kerran kuussa jumpassa käyvä ja kotona käsipainoja nosteleva kotiäiti varmasti hyötyisi näistä ulkoiluvälineistä. Samoin seniorikansalainen tai muu ylipäänsä, joka ei muuten raskaampia painoja koskaan nostelisi. Tai henkilö, jolle kuntosalin maksullisuus ja kalleus muodostaa sen viimeisen esteen. Kuten termikin sen sanoo, kyseessä on enemmän kuntoilu, kuin treenaaminen. Tätä ei kuitenkaan kannata väheksyä, koska jo pelkän oman painon avulla on treenattu mestareita. Potentiaalia siis varmasti olisi, mutta aika unholaan lähiliikuntapaikkojen kuntoiluvälineet ovat yleensä jääneet. Johtuneeko ajattelutavasta ja arvostuksesta, jossa ilmaista ei aina osata mieltää hyvänä?

Kannelmäen ulkokuntoiluvälineitä. Löytyy vaikka mitä.


Davidin laadukkaissa laitteissa voi säätää vastusta ja ohjeet kertovat, mitä laitteella on tarkoitus tehdä.


Eihän noilla ulkokuntoiluvälineillä voi tietenkään kaikkea niitä hienouksia tehdä, joita kuntosalilla voi. Perusjutut onnistuu kuitenkin hyvin. Vatsa- ja selkälihakset, penkkipunnerrus, etunojapunnerrus, leuanveto, kyykky ja dippi. Itse käyn aina silloin tällöin Kannelmäen liikuntapuistossa, josta tämän jutun kuvatkin ovat. Laitteet ovat Davidin laadukkaita ja kestäviä välineitä. Vastusta voi muuttaa liu'uttamalla laitteessa olevaa painoa haluttuun suuntaan. Polkaisen tuonne pyörällä noin 10 minuutissa, joten se toimii hyvin alkulämpönä. Hyvin tuolla tekee jokaisella laitteella 3 x 15 toiston sarjan sopivilla painoilla ja aikaa menee noin vajaa tunti. Suosikkini on kyykky yhdellä jalalla tehtynä. Sillä saa oikein tehtynä pakarat sellaiseen kuntoon, että seuraavana päivänä vessanpöntön renkaalla istuminen tekee oikeasti kipeää. Ai että siitä fiiliksestä jotenkin nauttii :)

Etelän talvessakin pystyy vielä treenaamaan.

Joku voi tietysti sanoa, että eihän tuolla voi talvella mitään tehdä. No ei sinne tietysti -10 asteessa tee mieli mennä. Silloin lämmin kuntosali kyllä voittaa, tai mieluummin vaikka uimahalli ja sauna. Mutta etelän leudot talvet ovat tulleet jäädäkseen, joten melkein ympäri vuoden lähiliikuntapaikkojen käyttö onnistuu. Sopivasti vaatetta päälle ja ehkä käsipyyhe mukaan, niin sateesta kostuneen laitteen pyyhkäisee kuivaksi. Homma ei maksa mitään, raikasta ilmaa riittää ja kukaan bodari ei tuijota ympärillä ja arvostele, jos sitä pelkäät. Kunnolla tehtynä saat varmasti lihaksissa treenin tuntumaan. Miksi et siis kokeilisi ja antaisi mahdollisuutta?

1 kommentti:

  1. Pk-seudun ulkoilukartta on myös hyvä josta löytyy paikkoja ulkoiluun

    https://ulkoliikunta.fi/

    sekä HSL:n Pyöräilyn ja kävelyn reittiopas, jota hyödyntämällä matkojen suunnitteluun

    https://pk.reittiopas.fi/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...