6. tammikuuta 2016

Suhteellisen tylsää sijoittamista - Osakesalkkuni vuonna 2015

Faktat lyhyesti. Vuosi 2015 tuli ja meni. Osakesalkkuni markkina-arvo kasvoi vuodessa 12,82 % (luku Nordnetin palvelusta). Salkun koko oli vuoden 2015 viimeisenä päivänä noin 183 000 euroa, josta sijoituslainaa kuitenkin reilut 11 000 euroa. Salkun arvo laina vähennettynä oli 170 821 euroa. Salkun realisoimaton "voitto" vuoden lopussa oli noin vajaa 37 000 euroa.

Onko se hyvin vai huonosti, riippuu tietysti siitä, katsotaanko tuottoa suhteellisesti vai absoluuttisesti. Miljonäärille kyseessä on vielä ihan karkkirahat, mutta tavalliselle mattimeikäläiselle kyseessä on jo isot rahat. Aloitin sijoittamisen hitaasti vuonna 2008, josta tahti ja korkoa korolle efekti on kiihtynyt. Jos keskivertosuomalaiselle jäisi vuodessa säästöön vaikkapa 2 000 euroa (lähde Taloussanomat), niin hän saisi työskennellä vajaat 20 vuotta saadakseen säästöön tuon samaisen voiton. Voi luoja, sehän on melkein jo puolet työuran pituudesta! Salkun suuruutta voi myös suhteuttaa siihen, että pelkkä sen yhden prosentin nousu (tai lasku) tarkoittaa rahassa 1 700 euroa. Sehän on suurin piirtein bruttopalkkani verran kuukaudessa ja lähes keskivertoihmisen nettosäästösumma vuodessa.  Jännää ja melkein jo pelottavaa.



Omistuksista lyhyesti. Pelkistä euromääräisistä summista on vaikea hahmottaa kokonaisuutta, joten salkun koostumus selviää varmaan parhaiten alla olevasta graafista. Fortum on suurin omistus (markkina-arvo salkussani noin 18 000 euroa) ja sen osuus salkusta on tasan 10 %. Viime vuoteen verrattuna (Mitä osakesalkulleni kuuluukaan - Osakesalkku vuonna 2014) Fortumin osuus (noin 28 000 euroa) salkustani on laskenut merkittävästi rahallisesti mitattuna, vaikka omistamani kappalemäärä yrityksen osakkeita on vain karvan verran vähemmän. Fortumin osakekurssin lasku on ollut sen verran rajua, että olen myynyt ja ostanut osaketta useamman kerran. Näin syntynyttä luovutustappioiden vähennystä on voinut käyttää verosuunnitteluun, eli vähentämään syntyneitä voittoja Keskon ja Superrahaston myynneistä, joista voittoa kertyi noin 1 200 euroa. Tästäkin veivauksesta huolimatta Fortum on jonkin verran tappiolla salkussani. Muita myyntejä salkussani ei vuoden aikana tapahtunut.

Tämän jälkeen tulee Nordea, Nokian Renkaat ja Neste Oil, jotka kaikki ovat salkussani reilun 9 % siivuilla. Salkkuni kivijalka ei ole siis muuttunut juurikaan viimevuodesta. Technopolis on nyt vihdoinkin noussut myös sijoitussalkkuni suurimpien omistusten joukkoon reilun 7 % osuudella, eli osakemäärä nelinkertaistui viime vuodesta. Myös TeliaSoneran määrä salkussani tuplaantui, mutta Euraasiassa olevien vaikeuksien takia sijoitus on toistaiseksi tappiolla suhteellisen paljon. Itse asiassa se on euroissa mitaten salkkuni suurin murheenkryyni, vaikka osuus onkin suhteellisen pieni. Parhaimmat menestyjät salkussani ovat euroissa mitaten: Neste (+8 500 e) ja UPM (+7 100 e), Nokian Renkaat (+4 700 e) ja Tieto (+4 700 e). Jos pelkillä prosenteilla voisi elää, niin silloin salkkuni suurin menestyjä on elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja Scanfil (+300 %). Harmittavasti alkuperäinen sijoitus oli niin pieni, ettei sijoituksella voi paljon elvistellä. Onneksi salkkuni suurimmat kivijalat ovat myös menestyneet ja näistä kolme kovinta prosenttinousijaa ovat siis Neste (+103 %), metsäteollisuusyhtiö UPM +(87 %) ja saksalainen vakuutusyhtiö Hannover Re (+71 %), jotka vastaavat jo lähes puolesta osakesalkkuni tuotosta.

Osakesalkun suhteelliset omistukset vuoden 2015 lopussa. Fortumin osuus 10 % ja Muut osuus noin 33 %. Kuvan lähde: Shareville.

Muiden osakkeiden osuus salkustani on karvan yli 33 %. Suurimmat näistä ovat Kesko, Hannover Re, Munich Re, Norvestia ja Kone. Koko salkkuni arvosta ulkomaalaisten osakkeiden osuus on noin 15 % ja euroissa mitaten noin 27 000 euroa. Näistä löytyvät Nordnetin ETF tuotteet, saksalaiset vakuutusyhtiöt, tietoliikennealan monialayritys SoftBank ja kuukausittaista kassavirtaa tarjoava Global X SuperDividend ETF. Harmittavasti Nordnetissä on se "ominaisuus", että jos sijoitussalkussa on käytetty lainaa (kuten itse nyt käytän, koska tarjolla lähes ilmainen Superluotto), niin se ei mahdollista kuukausisäästämistä omistamiini ETF tuotteisiin, vaikka lainoitusarvon ansiosta käytettävissä olisikin varoja. Syyksi asiakaspalvelu sanoo sen, että joku sijoittaja kuitenkin unohtaa kuukausisäästämisen vahingossa päälle, joten kauppaa voi tehdä vain, jos tilin saldo on oikeasti plussalla. Tyhmää. Toistaiseksi oma ETF kuukausisäästäminen on siis pannassa, kunnes sijoitusvelka on kuitattu. Yritä tässä nyt sitten tasapainoilla kuukausisäästämisen tai hallitun sijoitusvelan kanssa, kun toinen vaihtoehto sulkee aina toisen pois :( Yksi mahdollisuus on tietenkin avata toinen salkku, joka on vain tähän kuukausisäästämiseen...

Mitäs tässä voisi osakesalkustani vielä mainita? Paras vaihtoehto on tietenkin tehdä mahdollisimman vähän kauppaa ja sijoittaa suoraan indekseihin. Periaatteessa pelkkä Superrahasto jo riittäisi. Tyyli on siis vähän kuin katselisi maalin kuivuvan seinällä. Helvetin tylsää, mutta pitkällä tähtäimellä tehokasta. Sijoittaja on itsensä pahin vihollinen. Tiedostan kyllä hyvin asian, mutta olen huomannut, että näin passiivinen tyyli ei vain sovi itselleni. Kuten kaupankäyntikuluni ja osakevaihto kertovat, niin vuonna 2015 tuli edelleen otettua näkemystä markkinoista. Jotta mielenkiintoni säilyisi osakesäästämiseen, niin haluan valita edes osan sijoituskohteistani. Sijoittaminen vain tuntuu hankalalta ja tylsältä, jos tekisin sen pelkkien indeksien kautta.

Osakevalinnoillani yritän tietenkin peitota keskivertosijoittajan, mutta toisaalta tiedostan, että näin ei tule todennäköisesti koskaan käymään. Joku voisi tietysti huomauttaa tästä selkeästä ristiriidasta, joka sotii rationaalista ajattelua vastaan. Tämä on kuitenkin se hinta, jonka haluan maksaa siitä, jotta sijoittaminen pysyy mielenkiintoisena. Joku maksaa aamukahvistaan, minä maksan ehkä huonompina tuottoina siitä, että saan seurata taloutta ja puhua osakevalinnoistani. Selvästi huonompi vaihtoehto olisi sitten se, että sijoittamiseen ei löytyisi tarpeeksi intohimoa ja mielenkiintoa. Sitä kautta myös säästäminen kuihtuisi. Siinä nyt ei olisi mitään järkeä.

Tämän näkemyksen oton takia salkkuuni tarttui viime vuoteen verrattuna hivenen SRV:n, Saga Fursin ja Stockmannin osakkeita. SRV:tä painoi osakeanti, Stockmannin omistamat tavaratalot ja Lindex-ketju kattavat yhtiön velat ja yhtiön pörssi arvo on alle kirjanpito-arvon. Sama koskee turkiksia välittävää Saga Furia, jolla osakekurssi on paljon alle oman pääoman. Vähän sama kuin vaihtaisit 65 euroa sadan euron seteliin. Tietysti se satanen voi osoittautua tarkemmalla katsomisella väärennetyksi tai seteli olla madonsyömä, joten vaihto ei olisikaan järkevää. Kuka tietää... :)

Sijoitussalkkuni koko euroissa jokaisen vuoden lopussa. Vuosi 2016 ja sen jälkeiset vuodet ovat arvioita 5 % kasvulla.

Vuonna 2015 osakesalkkuun sijoitettu uusi pääoma oli 5 000 euroa, loput sijoituksista tulivat osingoista, joita sain vuonna 2015 nettona 5 714 euroa ja bruttona 7 451 euroa. Osinkojen kasvun ja kasvuennusteen näkee tästä. Olisi mielenkiintoista nähdä ja selvittää, miten olen vuosittain pääomaa osakesalkkuuni lisännyt. Valitettavasti data siihen on niin työlään etsimisen ja prosessoinnin takana, että en siihen kuitenkaan viitsi lähteä. Kokonaiskuva on kuitenkin tiedossa. Kaiken kaikkiaan osakesalkkuuni on sijoitettu noin 112 580 euroa omia pääomia (66 % salkun arvosta), osinkoja on kertynyt kumulatiivisesti vuoteen 2015 asti nettona 20 226 euroa (13 % salkun arvosta). Kaikki kertyneet osingot on sijoitettu takaisin arvoa tuottamaan ja realisoimatonta arvonnousua on siis kertynyt alussa kerrottu vajaa 37 000. Yhteensä summa on siis likimain tuo 170 000 euroa (112 580 + 20 226 + 37 000). Muutaman vuoden päästä uusien pääomien sijoitus osakesalkkuuni koostuukin pääosin vain osinkotuloista. Vähän jo unelmoin siitä hetkestä, kun voin sanoa, että osakesalkkuuni sijoitettu oma pääoma olisi vain puolet sen arvosta.

 Toivotan tylsää, mutta tehokasta sijoittamista kaikille blogin lukijoille.


4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista lukea sijoitusurasi tapahtumista. Arvonnousu on ollut aika mukavaa =)

    VastaaPoista
  2. Hyvin sanottu rationaalisesta sijoittamisesta ja aamukahvista! Itse ajattelen vielä niin, että kun osakevalintaa harjoittamalla päätyy maksamaan oppirahoja indeksin häviämisen muodossa, niistä saaduilla opeilla voi tulevaisuudessa tehdä osakevalintoja joilla päihittää indeksin. Tätä voi verrata opiskelu-uran pituuteen: ammattikoulun käynyt pääsee matalapalkkaisiin töihin nopeasti, mutta korkeakoulun käynyt usean vuoden palkattomana elämisen jälkeen pääsee nostamaan kovempaa palkkaa.

    VastaaPoista
  3. Vissiin lipsahtanut yksi nolla liikaa. "Salkun suuruutta voi myös suhteuttaa siihen, että pelkkä sen yhden prosentin nousu (tai lasku) tarkoittaa rahassa 1 7000 euroa."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps. Korjasin. Aika monessa blogissa ei käytetä lukujen ilmoittamisessa tuhaterotinta, jolloin isoista luvuista on vaikea saada selvää. Nyt tuli yksi nolla liikaa, mutta tuon merkintätavan ansiosta/takia luku on helpompi tulkita "oikeaksi".

      Poista