13. marraskuuta 2015

Kirjastojen palvelut - Konsolipelien lainaus

Mitä tehdä eläkkeellä tai silloin, kun taloudellinen riippumattomuuteni joskus (toivottavasti 45-vuotiaana) toteutuu? No tietysti lähes sitä samaa, mitä nytkin teen. Pyöräilisin enemmän, liikkuisin, bloggaisin, kävisin useimmin uimassa ja punttisalilla, harrastaisin boulderointia, lukisin yms. Asuntoni sijainti on siinä mielessä optimaalinen, että kaikki äsken mainitut paikat kirjastosta, uimahalliin ja boulderkeskukseen ovat ihan kävelymatkan päässä. Etenkin kirjaston palveluita tulisi todennäköisesti käytettyä huomattavasti enemmän. Haluaisin lukea enemmän, mutta aikaa sille ei aina löydy riittävästi. Toisekseen itseäni kiinnostavia tietokirjoja on hankala löytää. Tarvitsisin hyviä kirjasuosituksia. Omat suositukseni blogin lukijoille löytyy tästä kirja-arvostelut linkistä.

Joskus ennen vanhaan kirjastojen pääasiallisena tarkoituksena oli pitkään ollut vain kirjojen, musiikin ja DVD-elokuvien lainaaminen. Ajat muuttuvat, teknologia kehittyy ja samalla kirjastotkin yrittävät pysyä ajassa mukana. Tarjonta onkin laajentunut, sillä HelMet-kirjastot (Helsinki Metropolitan Area Libraries) on ottanut valikoimiinsa myös uusimmat konsolipelit (pääasiassa Wii, Xbox 360, Xbox One, PS3 ja PS4) ja Blu-ray elokuvat. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastojen muodostamasta kirjastojen verkostosta on mahdollista lainata kirjastokortilla yhtaikaa maksimissaan 100 lainaa, 50 varausta ja lainat voi uusia 5 kertaa, jos niissä ei ole varauksia. Laina-aika on 14 vuorokautta.

Jos tarkkoja ollaan, niin konsolipelejä ja Blu-ray-levyjä on ollut mahdollista lainata pääkaupunkiseudun kirjastoista jo maaliskuun alusta 2009 lähtien, jolloin tiedote asiasta julkaistiin. Erittäin pienistä ja osin jopa olemattomista varausmääristä voi kuitenkin päätellä, että monet ihmiset eivät ole edelleenkään huomanneet, tai ainakaan ottaneet tätä mahdollisuutta vakavasti. Katselin jo kesällä 2009 hieman tätä peli ja leffavalikoimaa. Silloin kaikkia Blu-ray-elokuvia oli yhteensä 61 kappaletta, pääasiassa elokuvaklassikkoja. Konsolipelejä oli vuoden 2009 kesällä puolestaan 23 kappaletta. Mitään K-18-merkittyjä pelejä oli tuolloin turha odottaa, mutta hyviä nimikkeitäkin löytyi, esim. Tomb Raider Underworld, Guitar Hero World Tour ja Oblivion. Reilut neljä vuotta myöhemmin vuoden 2013 lopussa konsolipelejä löytyi jo 863 kappaletta ja Blu-ray elokuvia 922 kappaletta. Nyt kirjoitushetkellä vuoden 2015 lopulla konsolipelejä löytyy jo huimat 1374 ja Blu-ray elokuvia 1496 kappaletta.Valikoima alkaa olemaan jo niin iso, että pää menee pyörälle. Ihan kaikkia pelejä ei tietenkään löydy, mutta esimerkiksi Destiny: the taken king: legendary edition, Metal Gear Solid V: Pahntom Pain ja Witcher 3:Wild Hunt löytyy valikoimista uusien hittipelien osalta. Konsolipelien hankinta kirjastoihin  myös helpottui Euroopan Unionin tuomioistuimen päätöksen ja uuden tekijänoikeuslain tulkinnan myötä. Lainaaminen ei enää tarvitse erillistä lupaa pelin tuottajilta. Lupa on ollut kallis ja sitä ei ole moniin peleihin edes saanut. Espoon kaupunginkirjaston aineistojohtaja Miika Miettunen kertoo, että ainakin Espoon kaupunginkirjasto aikoo nyt täydentää konsolipelien kokoelmaansa takautuvasti. "Monet kokoelmista puuttuneet klassikot ja huippupelit saadaan nyt kirjastojen hyllyille. Sekä mikä tärkeintä, tulevaisuudessa uutuuspelejä pystytään hankkimaan huomattavasti aiempaa kattavammin".

Valikoima on siis kasvanut konsolipelien ja Blu-ray elokuvien kohdalla jo kiitettävästi ja toivottavasti se myös jatkaa kasvuaan. Suurin osa peleistä ja elokuvista on kuitenkin nopeasti kulutettavaa tusinatavaraa, joten lainaaminen on useimman nimikkeen kohdalla järkevin vaihtoehto. Hyvän pelin tai elokuvan voi sitten myöhemmin mahdollisesti ostaa kaupasta, kun tietää mitä saa.  Kannattaa myös seurata Helmetin peli ja BD-levyjen uutuuksia RSS-feedinä, niin löytää ja kerkiää varata heti ensimmäiseksi uusimmat ja mielenkiintoisimmat julkaisut.

Kaikkien kirjastojen aineisto on käytettävissä kaikissa kaupungeissa. Varausmaksuhan oli aikaisemmin kaikella aineistolla 0,5 euroa, mutta nyt siitäkin on luovuttu ja varaukset liikkuvat lainaajalle maksutta. Erityisesti pienissä lähikirjastoissa varausten avulla lainattavissa oleva aineisto laajenee ja aineistoraha kasvaa merkittävästi, koska kirjastojen aineistoraha jaetaan lainausten ja kävijämäärien perusteella, kertoo Länsiväylä. Mitä enemmän siis käytät lähikirjastosi palveluja, sitä enemmän sillä on tulevaisuudessa aineistorahaa, eli varaa hankkia materiaalia. Lehti myös kertoo, että esimerkiksi vuonna 2015 Vantaan kirjastoihin hankittiin materiaalia 4:llä eurolla/asukas, joka oli maan toiseksi pienin summa. Vuonna 2016 summa nousee 5,60 euroon/asukas, joka on suunnilleen saman verran kuin Espoossa. Länsiväylän mukaan Vantaalaisista 33 % käytti kirjastokorttia vuonna 2014 ja Espoossa vastaava luku oli yli 60 %.

Itse olen ruvennut jo vakavissani pohdiskelemaan sitä, pitäisikö konsolipelien ja leffojen osto lopettaa kokonaan ja siirtyä vain lainaamaan ne kirjastosta. Kaikki leffat ja aika monen pelin pystyy pelaamaan läpi 14 vuorokauden laina-ajan puitteissa. Esimerkiksi PS4-peli Shadow of Mordorin läpipeluu kesti itselläni noin vajaa 40 tuntia. Koska tähän ei ollut yhtään varausta, niin sain pitää peliä yhteensä 6 x 14 vrk = 12 viikkoa, eli 3 kuukautta. Tuossa ajassa pelin pelaa hitaampikin henkilö ja lainaa vaikka kaverille samalla.

Kirjastojen pari hyvää uututta konsolipelien rintamalla sadesään varalle :)

Ja mitä jos ei pysty, kun pelillä on paljon muitakin varauksia? Myöhästymismaksu on 0,2 euroa/päivässä ja myöhästymismaksun enimmäismäärä on 6 euroa/laina. 10 extrapäivää maksaa siis 2 euroa ja jos pelin pelaamiseen "venähtää" noin 6 viikkoa (14+30 päivää), niin tästä maksaa sakkoa siis sen 6 euroa. Aika kannattavaa, koska tuolla "lainaushinnalla" ei vielä ostella yhtäkään uutta leffaa saati sitten peliä. Periaatteessa uutuuspeli olisi jopa kannattavaa jättää kokonaan palauttamatta, koska korvausmaksu tälle on 42 euroa/kpl. Tätä en kyllä kenellekään suosittele, mutta hieman jännänä ja hauskana yksityiskohtana ajattelin mainita. Kannattaisikohan tuota kirjastojen vähän nostaa? Tarkemmin laina-ajoista ja maksuista löytyy täältä.

Joistain kirjastoistahan saa jo kulutusmittareita (Mittaa sähkölaitteiden virrankulutus), sauvakävelysauvoja ja ties mitä. Lasipalatsin Kohtaamispaikassa ja Tapiolan kirjastossa on jo kuulemma mahdollista kokeilla uutta 3D tulostusta. Jos oikein innostutaan visioimaan, niin miksei kirjastoista voisi kohta lainata vaikkapa lastenrattaita, rullaluistimia tai vaikka tennismailoja :) Esimerkiksi juotoskolvi, verenpainemittari ja iskuporakone löytyy jo ja kuormapyöränkin voi lainata päiväksi Vallilasta. Aika huisia :) Ajantaiset tiedot HelMet-kirjaston kokoelmissa olevista esineistä löydät HelMet-hausta. Vuonna 2015 otettiin käyttöön myös itsepalvelutulostus uusissa kirjastoissa. 1.1.2015 lähtien tulostuspalveluun rekisteröitynyt asiakas saa viisi maksutonta tulostesivua neljännesvuosittain. Lopuista tulosteista peritään normaali tulostusmaksu, jonka hinta on on 40 senttiä/sivu.

Miksi jokaisen pitäisi omistaa harvoin käytettävää tavaraa? Turha ostaa lähes tarpeetonta tavaraa, jos se olisi mahdollista vaikkapa lainata. Tästähän aiheesta olen kirjoittanut omasta mielestäni hyvän jutun aiheella: Kaikkea ei kannata omistaa - Tavaroiden todelliset kustannukset. Kannattaa lukaista. Saa nähdä, minkälainen kirjasto tulevaisuudessa tulee olemaankaan. Toivottavasti pikku hiljaa siirryttäisiinkin enemmän juuri tällaiseen tavaroiden yhteisomistukseen juuri kirjastojen kautta. Ainakaan veronmaksaja eivät voi tällaisesta palvelusta paljon valittaa. Sääli olisi, jos säästöleikkausten takia juuri kirjastojen palveluista leikattaisiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...