8. joulukuuta 2014

Mitä osakesalkulleni kuuluukaan - Osakesalkku vuonna 2014

Vuotta 2014 on jäljellä vielä pari viikkoa, mutta ajattelin kuitenkin jo nyt kirjoittaa lyhyesti osakesalkkuni tilanteesta ja tapahtumista vuoden varrelta. Miten minä sijoitan - Tilanne ennen ja nyt -artikkelissa avasin ensimmäistä kertaa osakesalkkuani. Kerroin myös mistä kaikki alkoi ja miksi sijoitan, mikä on tavoitteeni ja mitä virheitä ja epäonnistumisia on tullutkaan tehtyä. Suosittelen lukaisemaan jutun, jotta tiedätte paremmin missä mennään. Juurikaan paljon ei ole tapahtunut vajaassa vuodessa artikkelin julkaisun jälkeen. Se on oikeastaan ihan hyvä asia, sillä hötkyily yleensä vain pila pitkäjänteisen sijoittajan tuottoja.



Talousuutiset ja -lehdet ovat joka päivä täynnä erilaisia uutisia, vinkkejä, neuvoja ja kaikenmoista nousukauden tai laman povausta. Todellisuudessa tämä talousuutisointi on kuitenkin vain pelkkää kohinaa ja sitä voidaan korkeintaan pitää jonkinlaisena viihteenä, josta eri osapuolet saavat vain palkkansa. Vakavasti otettavia neuvoja tästä viihteestä ei kannata hakea. Joku viisas onkin joskus sanonut, että oikea sijoittaminen on lähes yhtä jännää kuin katsoisi maalin kuivumista seinällä. Ei taida kommentti olla ihan väärässä. Jotain pientä on kuitenkin salkussani tapahtunut ja siitä enemmän alla. Jos noin kerran vuodessa julkaisemani salkkukatsaus ei riitä, niin tilannettani voi seurata Sharevillen puolella nimimerkillä Downshiftaaja.



Nordnet salkkuni koostumus vuoden 2014 joulukuussa.

Mitä osakesalkulleni on sitten tapahtunut vajaassa vuodessa helmikuun lopusta 2014 tähän päivään? Elisan myin kokonaan salkusta 3.4.2014 (kurssiin 19,43), koska osakkeen hinta näytti jo silloin liian korkealle arvostetulta tulevaisuuden hidas kasvu huomioiden. Muutenkin toiminta yrityksessä ei aivan vakuuttanut kuulopuheiden perusteella. Samalla realisoin ison summan Nokian tappioita, jotta Elisan myynnistä syntyneistä voitoista (noin 900 euroa) ei tarvinnut maksaa veroja. Lisäsin myöhemmin Nokiaa takaisin salkkuuni 23.4.2014 500 kpl hintaan 5,335 euroa/osake, joten sijoitus Nokiaan pysyi jokseenkin muuttumattomana. Sievi Capital poistui salkustani 15.5.2014 ostotarjouksen myötä. Tästä sijoituksesta en olisi välttämättä halunnut luopua, mutta parempia vaihtoehtojakaan ei oikein ollut. Syntynyt voitto (vajaa 800 euroa) kuittaantui myös Nokian tappioilla.

6.3.2014 osakesalkkuuni tuli Nordnetin kampanjan myötä kahta eri vakuutusyhtiötä (jälleenvakuuttajaa) Saksan pörssistä (nimeltään Munich Re ja Hannover Re) nykyinen salkussa näkyvä määrä. Vakuutustoimiala on osoittautunut vuosikymmenten saatossa erittäin vakaaksi ja suhdanteita kestäväksi. Lähes meillä jokaisella on useita vakuutuksia. Hyvien vakuutusyhtiöiden osingonmaksukyky kestää suhdannevaihtelut, koska ihmiset eivät yleensä irtisano vakuutuksiaan laajamittaisesti edes taantumien aikana. Inflaation noustessa myös vakuutusmaksuja nostetaan aina vuodesta toiseen. Maailmankuulu mestarisijoittaja Warren Buffett onkin todennut, että hyvin hoidettu vakuutusyhtiö on kuin lahja, joka vain jatkaa antamistaan. Buffet omistaakin useita laadukkaita vakuutusyhtiöitä. Koska Suomen pörssistä löytyy vain jo korkeahkolle hinnoiteltu Sampo, tarjontaa kannattaakin laajentaa Euroopan ja etenkin Saksan puolelle, jolloin hajautus kasvaa ja hintakin on paljon huokeampi.

Ulkomaisista osakkeista salkkuuni saapui 10.4 Softbank, josta Laimea Silli on kertonut kiitettävästi (esim. Ostin Softbankia tai Q3 2014 tulos). Kyseessä on siis monialayhtiö, joka omistaa yli tuhat internetyhtiötä yms. Tärkeimmät yhtiöt ovat Sprint, juuri listattu Alibaba, Yahoo Japani ja Japanin operaattoritoiminnot Softbankin nimellä. Joku voi muistaa Softbankin myös suomalaisen Supercellin enemmistön ostosta. Vaikka juuri alussa kritisoinkin "talospornoa", niin jännityksen ja varmaan jonkinlaisen sijoitusaddiktion vuoksi oli pakko sijoittaa tähän yhtiöön pieni summa. Pidemmällä tähtäimellä sitten nähdään, nouseeko sijoitus todelliseen arvoonsa. Toistaiseksi ollaan ainakin voitolla. ETF-sijoituksiin (4 eri kappaletta) menee rahaa automaattisesti joka kuukausi noin 400 euroa. Mitään ostokulujahan Nordnet ei tästä automaattisesta kuukausisäästämisestä peri.

Nokian Renkaat saapuivat uutena osakkeena salkkuuni ja ostoja tuli tehtyä neljään eri otteeseen parin kuukauden välein. Ensimmäinen ostoni tapahtui 23.4.2014 (kurssiin 28,86) ja toistaiseksi viimeisin 31.10 (kurssiin 22,49). Jos osake tästä vielä paljon laskee, niin tulen ostamaan sitä todennäköisesti vielä lisää. Uskon yritykseen ja sen pitkän aikavälin potentiaaliin, tähän nähden osake on mielestäni aliarvostettu. Nokian renkaiden osakkeesta on mielestäni tulossa myös kohtalaisen hyvä osinkopaperi. Myös Nordnetin Superrahasto Suomi löysi paikkansa salkkuuni erittäin pienellä siivulla syksyn alkupuolella (19.8.2014). Suurimmalle osalle sijoittajista tämä tuote on varmasti paras vaihtoehto sijoittaa kustannustehokkaasti kotimaan osakkeisiin. Todennäköisesti kasvatan tätä osuutta vielä vähän, mutta vielä enemmän kiinnostaisi muut pohjoismaiset superrahastot ainakin Ruotsista ja Norjasta.

Tässäpä se vuoden 2014 salkkukatsaus alkaa ollakin. Helmikuun lopun 2014 salkku on vaivihkaa paisunut vajaasta 120 000 eurosta jo reilun 150 000 euron rajapyykin ohi. Jeee, bileet pystyyn! Uutta rahaa olen salkkuun laittanut korkeintaan pari tonnia ja ostot onkin tehty osinkojen ja myyntien tuomalla rahavirralla. Kurssinousun ansiosta salkku onkin noussut kaikkien aikojen ennätykseen. Pieniä myyntejä ja ostoja on siis tapahtunut, mutta pääosin salkun sisältö on pysynyt ennallaan ja halutunlaisena, aivan kuten kirjoitin Miten minä sijoitan - Tilanne ennen ja nyt -artikkelissa. Tulevaisuuden visio pitkässä juoksussa on myös edelleen sama, mutta olen varautumassa paremmin pörssikurssien laskuun: Salkun lainoitus ja toiminta pörssikorjauksen lähestyessä -artikkelin mukaan. Nokian Renkaiden osto vain on nyt rokottanut käteiskassaa ja pakottaa luultavasti siirtämään pankkitililtä pienen summan osakesalkkuun ennen osinkojen maksua kesän kynnyksellä. Saapa nähdä paljonko osinkoja kilahtaakaan ensi vuonna tililleni, kun salkku on jo näin pullea? Todennäköisesti 6 000 euron bruttotulot ylittyvät, kuten ennustin Eläminen osinkotuloilla - osinkokevät 2014 -jutussa.



3 kommenttia:

  1. Kohtuullisen muhkea salkku sinulla. Onnittelut siitä :) En tiedä kuinka suuri osa kokonaisvarallisuudestasi on Nordnetin salkussa, mutta koetko minkäänlaiseksi riskiksi sitä, että lähes koko elämän säästöt ovat yksittäisen pankin verkkopalvelussa ykkösinä ja nollina? Riski siitä, että Nordnet jotenkin sössisi asiansa on varmaankin minimaalinen, mutta ei mielestäni täysin mahdoton. Oletko koskaan harkinnut varojen jakamista esim. kahdelle eri arvo-osuustilille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista. Kyllähän tuo summa mieltä vähän lämmittää ja tekee olon turvallisemmaksi, koska taloudellinen riippumattomuus kasvaa. Nordnetin salkussa säilytän kaikkia osakeomistuksiani, säästötili ja käyttötili on sitten erikseen ja tietenkin velkainen asunto.

      Hyvän kysymyksen esititkin. Yritin kysyä samaa asiaa suoraan Nordnetiltä, mutta vielä en ole saanut vastausta. Periaatteessa en koe asiaa riskiksi, vaikka jonkinlainen epätietoisuus ja "mitä jos kuitenkin"- ajatus takaraivossa onkin joskus käynyt. Nykyäänhän lähes kaikki tieto on ykkösinä ja nollina jossain päin maailmaa, varmuuskopioita ja varmistuksia ikävien ja odottamattomien tilanteiden varalle on varmasti tehty. Mitä jos jokin hakkeri pääseekin järjestelmään muuttelemaan tietojani tai paha aurinkomyrsky vaikkapa tuhoaa kaikki elektroniset laitteet? Tosiasiassa itselläni ei ole vähäisintäkään tietoa miten homma on hoidettu ja jonkin viisaan apu ja tietämys tässä asiassa olisi kyllä paikallaan.

      Poista
  2. https://www.nordnet.fi/pdf/fi/information_insattningsgaranti.pdf

    Jos Nordnet menee konkurssiin, arvo-osuustilillä oleva käteinen raha korvataan 100 000e asti. Arvopaperit on omistajarekisteröity eri paikkaan (esim. suomalaisten suomalaiset arvopaperit: Euroclear Finland Oy). Nordnetin konkurssitilanteessa saa kaikki arvopaperit takaisin sieltä, varmaankin siirtona toisen pankin arvo-osuustilille. Mikäli aurinkomyrsky, EMP-pulssi tms. tuhoaa omistajarekisterin, korvaa Ruotsin sijoittajatalletussuoja arvopapereita 250 000 kruunun eli n. 25 000 euron edestä. Toivottavasti kyseisen rekisterin pitäjä on varautunut kunnolla erilaisiin uhkiin hakkereista lähtien.

    VastaaPoista