27. toukokuuta 2014

Nordnet Superrahasto - Täysin ilmainen indeksirahasto

Meinasi aamun kaurapuurot mennä väärään kurkkuun, kun luin uutisen Nordnetin tänään (27.5.2014) lanseeraamasta ja "vaatimattomasti" nimetystä superrahastosta. Suomalaisten piensijoittajien suosima online-välittäjä Nordnet kertoi siis tuovansa tarjolle asiakkailleen täysin kuluttoman OMXH25-indeksirahaston. Rahasto ei siis peri siihen sijoittavilta mitään kuluja: ei lainkaan merkintä-, lunastus tai hallinnointipalkkioita ja rahasto on sarjassaan Suomen ensimmäinen täysin kuluton indeksirahasto.
Rahasto ei jaa osinkoja ulos, vaan sijoittaa osingot uudelleen korkoa kasvamaan kasvu-osuuksien tavoin. Rahasto sijoittaa varansa pääasiassa osakkeisiin ja tarkoituksena on siis seurata OMXH25-osakeindeksiä (sisältää Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yhtiötä). Rautalangasta vääntämällä tämä siis tarkoittaa sitä, että rahaston hoito ei ole aktiivista, eli salkunhoitaja ei ota markkinoista minkäänlaista näkemystä. Kun OMXH25-osakeindeksi muuttuu, myös superrahasto muuttuu vastaavasti. Superrahastolla saa siis Suomen osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton, ei periaatteessa yhtään enempää eikä todennäköisesti yhtään vähempää. Tämä on siis hyvä asia, koska matemaattisesti puolet rahastoista häviää indeksille ja jos kulut huomioidaan, niin jopa suurin osa häviää indeksille. Superrahasto voi tosin tehdä pientä tuottoa myös osakelainauksella, joten periaatteessa indeksiä suurempi tuotto olisi jopa mahdollista.

Öhman Fonderin hallinnoima superrahasto on tarjolla vain Nordnetin asiakkaille. Täysin ilmaista indeksirahaston pyörittäminen ei tietysti ole, vaan Nordnet maksaa Öhman Fonderin hallinnoiman rahaston kulut. Nordnetin kannalta kyse on markkinoinnista. Tavoitteena on saada uusia asiakkaita ja houkutella säästöjä myös muihin tuotteisiin ja palveluihin. Superrahaston hoitokulut menevät siis Nordnetilla markkinoinnin piikkiin. Superrrahasto ei maksa Nordnetille tai  Öhman Fonderille kaupankäynti- tai muita kuluja senttiäkään. Rahaston tarkoituksena on siis vain pohjimmiltaan houkutella lisää maksavia asiakkaita, vähän kuin kaupan tarjouskahveilla. Käytännössä superrahaston kulut maksaa siis muut Nordnetin asiakkaat. Tulonsiirto osakesijoittajilta indeksirahastosijoittajille saattaa tosin olla aika pieni, koska Nordnet saa katettua kuluja rahaston kaupankäyntikuluilla. Todennäköisesti Nordnet toimiikin siis pörssimeklarina omaa nimeään kantavalle rahastolleen, jonka säilytysyhteisönä toimii SEB. Toivotaan, että superrahaston lanseeraus ei siis tule tulevaisuudessa nostamaan muiden palveluiden ja kaupankäyntikulujen hintaa Nordnetissä.

Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall sanoo, että uudella rahastollaan Nordnet aikoo uudistaa suomalaisen rahastosäästämisen. ”Tuntuu aivan mielettömältä uudistaa rahastosäästämistä Suomessa ja olla ensimmäinen pankki, joka tarjoaa sijoittajille täysin kuluttoman rahaston”, hän sanoo. Nordnetin mukaan uuden rahaston avulla yhtiö haluaa myös kiinnittää säästäjien huomion siihen, että rahastojen kulut syövät tuottoja eikä kuluista ole vastaavaa hyötyä. ”Haluamme nostaa sijoittajien tietoisuutta rahastosäästämisen kustannuksista ja passiivisesti hoidettujen rahastojen hyödyistä. ”Sijoittamisessa kulut syövät tuottoa, eli niillä ei ainakaan akateemisen näytön valossa saa odotettua lisäarvoa. Minimoimalla kulut tiedät jo tänään, että sijoituksesi tuotto kuuluu parhaimmistoon jopa 40 vuoden päästä”, sanoo Nordnetin talousvalmentaja Martin Paasi.

Suomeen sijoittavien osakerahastojen keskimääräinen palkkio on 1,6 prosenttia, kun samaan aikaan Euroopan keskiarvo on 1,42 % ja Pohjoismaiden 1,17 %, kertoo Morningstar. Uusi aika on siis kohta koittamissa rahastosijoittajallekin ja ronski rahastuksen aika on loppumassa. Oikeastaan käy sääliksi edelläkävijänä toiminutta ja Suomen ehkä edullisimpana rahastoyhtiönäkin tunnettua Seligsonia ja sen Suomi indeksirahastoa, johon sijoittamista on nyt enää vaikea rationaalisesti perustella 0,45% hallintopalkkion takia :(

Nordnetin kuluttoman Superrahaston lanseeraus on hatunnoston arvoinen suoritus ja erittäin tervetullut vaihtoehto. Toivottavasti se on omiaan kasvattamaan koko kansan kiinnostusta sijoittamiseen. "Vaurastuminen on ihmisoikeus", toteaa Nordnetin talousvalmentaja Martin Paasi. Rahaahan kansalla on, sitä ei vain osata käyttää ja sijoittaa järkevästi. Suomalaisten nollakorkoisilla pankkitileillä makaa edelleen yli 80 miljardia euroa, minkä järkevyyttä ei voi perustella mitenkään. Se on vain pelkkää laiskuutta ja tyhmyyttä, jos ei tiedä mitä niillä tehdä. Merkintäjakso rahastolle on jo alkanut, minkä jälkeen kaupankäynti rahastolla alkaa 17. kesäkuuta. Kaupankäynnin alkaessa rahaston minimimerkintä on vain 15 euroa, joten lähes kuka tahansa voi sijoittaa. Nordnet lanseeraa vastaavat rahastot myös Norjassa ja Tanskassa. Pohjoismaiset rahastot tulevat suomalaisten sijoittajien saataville kesän aikana.

Jos teksti nyt on ollut lähes pelkkää hehkutusta superrahaston puolesta, niin yritetäänpä etsiä siitä jotain negatiivista. Yksi ongelma voisi olla, jos Nordnet ei panostaisi tuohon riittävän pitkäjänteisesti. Kuluja tuosta tuskin aletaan koskaan perimään, se olisi tyhmää ja asiakkaiden pettämistä. Mutta jos rahasto jostain syystä päätettäisiinkin lopettaa jo muutaman vuoden päästä, jäisi sijoittamisen verohyöty marginaaliseksi verojen realisoituessa. Toinen riski voisi olla se, että superrahasto voisi vähentää Nordnetin saamia tuloja, kun suorat osakeostot vaihtuvatkin indeksirahaston ilmaiseen vaihtoehtoon. Näin Nordnet olisi pakotettu nostamaan piensijoittajilta perittäviä kuluja.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Avaa osake- ja rahastosalkku, eli arvo-osuustili Nordnetissa tästä. Asiakkuuden avaaminen ei maksa mitään. Avaamalla asiakkuuden verkkopankkitunnuksia käyttäen ei tarvitse tehdä erillistä paperisopimusta. Sähköisen allekirjoituksen jälkeen valitset itsellesi käyttäjätunnuksen ja salasanan ja voit tehdä ensimmäisen kauppasi heti reaaliaikaisen rahansiirron jälkeen. Nyt siis kaikki kiinnostuneet tekemään sopimus Nordnetin kanssa. Se on erittäin yksinkertaista ja helppoa. Jos joku miettii, tulenko itse sijoittamaan kyseiseen superrahastoon, niin vastaus on lyhykäisyydessään kyllä. Todennäköisesti myös vastaaviin Pohjoismaisiin rahastoihin.

3 kommenttia:

 1. Tämänhän liikkeellelaskija on ruotsalainen pankki. Miten mahdollisen voiton kotiuttaminen ja verotuskuvio menee?
  Sama koskee näitä muita superrahastoja..(tanska, norja, ruotsi)

  VastaaPoista
 2. Jatkoa:
  Onko asia siis näin mitä tässä sanotaan:
  https://www.nordisketax.net/main.asp?url=files/sve/suo/034.asp
  "Jos et koskaan ole asunut Ruotsissa, osakkeiden tai rahastojen osuuksien myynnistä saatua voittoa ei voida verottaa Ruotsissa. Sinun on ilmoitettava myynnistä saatu tulo asuinvaltion veroilmoituksessa. Tulo verotetaan asuinvaltiossa voimassa olevien säännösten mukaan."
  Näissä tapauksissa Nordnet varmaan ilmoittaa tiedot kummankin maan verottajalle? Eikös nordnet hoida pidätä voitin verot heti jo maksun yhteydessä automaattisesti?

  VastaaPoista
 3. Periaatteessa kaikista kaupoista menee tiedot verottajalle ja kauppojen tulokset näkyvät veroehdotuksessa. Verot voitollisista myynneistä maksetaan siis käytännössä jäännösveroina verotuksen valmistuttua. Yleensä voittojen kotiuttamisessa ei siis tarvitse muuta kuin tarkistaa veroilmoituksen oikeellisuus. Toisin kuin osinkojen kohdalla, veroja ei pidätetä automaattisesti. Onneksi ei, sillä se olisi hankalaa esimerkiksi hankintameno-olettaman yms johdosta. Tappiot saa vähentää tänä ja viitenä seuraavana vuonna tehdyistä voitoista. Pienistä myynneistä tulleilla voitoilla on myös osittainen verovapaus ja pääomatuloista voi tehdä vähennyksiä blogissani kerrotun artikkelin tapaan.

  VastaaPoista