Piensijoittajalle vuosi 2022 oli karu. Suurin osa teki tappiota. Inderesin foorumin mukaan yli puolet teki tappiota vähintään -30 %. Hyvää sisältöä Inderesillä tuottava Verneri Pulkkinen kertoi itse pannuttaneensa salkun tuotoksi huimat -40 %. Kuplaisia osakkeita ja korkojen nousu, niin katastrofi on valmis. Inderesin mallisalkkukin laski noin -28 %. Samaan aikaan yleisindeksi OMXHGI tuotti noin -12 %. Oma salkkuni tuotti lähes saman verran, eli -12,4 %. Kai sitä voi pitää jonkinlaisena torjuntavoittona, että ei pahemmin tullut lunta tupaan. Onhan tässä käynnissä sota, energiakriisi, inflaatio, todella nopea korkojen nousu ja kohta taantumaakin pukkaa. Voisihan sitä huonomminkin mennä. Samaan aikaan osinkoja kilahteli tilille muhkeasti. Tähän vuoteen salkku lähti noin 420 000 eurosta ja päätyi noin 391 000 euroon siitäkin huolimatta, että omaa pääomaa tuli sijoitettua jopa 23 000 euroa. Mitä kaikkea sitä salkussa sitten tapahtui?
Sivut
31. joulukuuta 2022
Eläminen osinkotuloilla - Salkkuni osinkotuotot ja suhde kokonaismenoihin
22. marraskuuta 2022
Kulutetun veden hinta - Paljonko vesi oikeasti maksaa
28. lokakuuta 2022
Sähkölaitteiden virrankulutus - Valmiustilan kulutus ei enää yllätä
Petteri Järvinen kirjoitti aikoinaan Tietokone-lehdessä 3/2007 mielenkiintoisen kolumnin: "Ydinvoimala sinun vuoksesi". Se herätti silloin minut ja varmasti monet muutkin lehden lukijat ajattelemaan, paljonko sähkölaitteet oikeasti kuluttavat energiaa valmiustilassa. Järvisen käyttämä kulutusmittari näytti karuja lukemia muun muassa videoiden ja vahvistimien virrankulutuksesta valmiustilan osalta. Johtopäätös saaduista tuloksista oli kärjistäen se, että jos kaikkien suomalaisten turhaan valmiustilassa nukkuvat laitteet sammutettaisiin oikeaoppisesti, uutta ydinvoimalaakaan ei tarvittaisi. Kolumnin tulokset tuntuivat aika hurjilta, joten päätin itsekin ottaa kulutusmittarin käteen ja viettää vuoden 2014 kauniin kesäpäivän laitteiden tehoja ja kulutuksia mittaillen, kirjahyllyjen ja kaappien takana ryömien. Artikkelin lopusta löytyy päivitys siitä, miten valmiustilan kulutus on pienentynyt dramaattisesti noin vuosikymmenen saatossa ja mitä se on vuonna 2022.
18. lokakuuta 2022
Kokemuksia Takeoff lentosimulaattorista - Airbus A320:n puikoissa
Oletko koskaan halunnut lentää matkustajalentokonetta ja miettinyt millaista siellä ohjaamon puolella oikein olisikaan? Onko Lentoturmatutkinta -sarja mahdollisesti yksi suosikeistasi ja sen perusteella tunnet palavaa halua tarttua matkustajalentokoneen puikkoihin. Lentoturmatutkinta -sarjan perusteella luulet tietäväsi miten lennetään ja miten erikoisiin tilanteisiin pitäisi reagoida, mikä voi johtaa virheeseen ja mitä kaikkea pitää yleensäkin huomioida. Jos vastaus kaikkeen äskeiseen on kyllä, niin sinua on lykästänyt. Vantaan Ilmailumuseon tiloissa lentokentän kupeessa sijaitseekin Takeoff lentosimulaattori, jossa pääsee Airbus A320 matkustajakoneen puikkoihin. Veljellä oli jo viime vuoden lopulla liikuntasetelit vanhenemassa, joten hän päätti ostaa lahjakortin simulaattoriin, koska parempaakaan ei keksinyt. Olin tästä mahdollisuudesta vähän vihjaillut, kun entinen työkaverini oli tuolla joskus käynyt ja mielenkiintoiseksi kuvaillut. Pääsimmekin veljen kanssa vihdoin ja viimein testaamaan Takeoff lentosimulaattoria ja tässä lyhyesti kokemuksista.
4. lokakuuta 2022
Läskipyörien uusi kuningasperhe - White 3 Fat Pro ja Lite
14. syyskuuta 2022
Huonekasvit helposti kerrostaloon - Floreti kukkateline
Aina kaikki hyvätkään ideat eivät saa bisnesenkeleitä sijoittamaan. Yksi tällainen (kausi 2, jakso 6) oli ikkunaan ruuvattava kukkateline, joka sai alkunsa keksijän vaimon huomautuksesta. Ylimääräiset ja tilaa vievät tavarat piti saada pois pöydältä, mutta huonekasveja ei oikein saanut mihinkään. Keksijä Pauli Lagerstedt katseli pientä reikää ikkunassa ja ajatteli kokeilla autotallissa siihen jotain näppärää. Näin syntyi Floreti kukkateline. Tilaa säästävä sisustuselementti, joka kiinnittyy tavalliseen reiälliseen ikkunanpokaan ilman työkaluja. Floreti kukkatelinettä kehuttiin kyllä Leijonan Luolassa, mutta kukaan ei sijoittanut siihen, koska tuotto-riski-suhdetta ei nähty tarpeeksi hyvänä. Myyntiä keksinnöllä oli noin 300 kappaletta ohjelmaan tullessa.
Lasitettu parveke - Vehreä puutarha ja monikäyttöinen lisähuone
7. syyskuuta 2022
Pyörälenkki: Lohjan paras nähtävyys - Tytyri Elämyskaivos, 100 km
Vaikka olenkin asunut pääkaupunkiseudulla jo vaikka kuinka kauan, niin en ole koskaan kuullut Tytyrin Elämyskaivoksesta. Olisi ehkä pitänyt kuulla, koska sehän on Lohjan suurimpia nähtävyyksiä. Syvällä maan alla on entinen kalkkikivikaivos, johon yleisöllä on mahdollisuus tutustua pientä pääsymaksua vastaan oppaan johdolla. Sisäinen pikkupoika ei voi tietenkään vastustaa tällaista kiusausta, joten päätimmekin veljen kanssa heittää sopivan pyörälenkin Lohjan suuntaan ja tutustua Tytyriin vähän tarkemmin. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla: sopivan pitkä ja kesäinen pyörälenkki, sekä vähän uutta ja yllätyksellisyyttä maustettuna pienellä historian havinallla ja uuden oppimisella.
11. elokuuta 2022
Freezing Order - Tositarinoita rahanpesusta ja salamurhista
Ei ole olemassa eroa venäjän hallinnon ja järjestäytyneen rikollisuuden välillä. Itänaapurin vallankahvassa on hullu mafiapomo, joka voi tehdä mitä vain. Valitettavasti tähän tilanteeseen on jo pitkään suhtauduttu kuin juoppoon vaimonhakkaajaan: Ollaan vähän hissukseen, jotta ei vain ärsytettäisi sitä ja jouduttaisi hankaluuksiin. Milloin tällainen suunnitelma on oikeasti toiminut? En olisi itse koskaan uskonut, että Putin hyökkää Ukrainaan, vaikka sotajoukkoja olikin rajoille koottu. Niin se hullu kuitenkin teki. Vain historiaa paremmin tuntemalla voi ymmärtää nykypäivää. Kirja Freezing Order: Tositarina rahanpesusta, salamurhista ja hengenvaarallisesta kamppailusta Vladimir Putinia vastaan sopiikin hyvin tähän ajankuvaan. Se on jatko-osa Bill Browderin kirjalle Red Notice: Kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi, josta olen tässä blogissani kertonut.
27. heinäkuuta 2022
Pyörälenkki: Inkoon kautta Raaseporin linnaan, 150 km
Vaikka pyöräily on omasta mielestäni todella hienoa ja rentouttavaa, niin siinä on yksi ongelma. Etenkin pitkien matkojen pyöräilyssä hyvien reittien ja kohteiden keksiminen alkaa tuntua jo vaikealta. Voihan sitä huvikseen katsella lähialueen maisemia, mutta jos haluaa kunnon pyöräilyfiilikseen, niin reitin pitää olla vähintään pari tuntia ja matkan mielellään yli 70 km. Kun Tuusulanjärvi on kierretty, Rautatiemuseoon menty, Vanhaan Porvooseen on polkaistu useammin kuin jaksaa laskea ja niin edelleen, niin mitä jääkään jäljelle? Tytyrin Elämyskaivoksellekin Lohjalle on tullut jo polkaistua. Mitä jos mentäisiinkin katsomaan Raaseporin linnaa. Ei yhtään huonompi ehdotus.
Raaseporin linna taustalla vasemmalla, etualalla lipunmyynti. Kuva vuodelta 2022. |
25. kesäkuuta 2022
Vesipostit pääkaupunkiseudulla - Ilmaista vettä päiväretkelle
Kesällä hellettä piisaa ja vähänkään pidemmille reissuille pitää juomavettä varata mukaan riittävästi. Esimerkiksi itselläni on peukalosääntö, että yksi 0,75 litran juomapullo kuluu noin tunnissa. Joskus tämä riittävästi saattaa olla se ongelma, koska vesi painaa ja määräänsä enempää sitä ei jaksa/pysty kantamaan. Vaikkapa maantiepyörääni ei saa kahta juomapulloa enempää. Tietenkin kaupasta voi ostaa virvokkeita ja täyttää juomapullot vaikka vessan kraanasta (lukusuositus: Pyörälenkki: Sastamala-Urjala-Loppi-Helsinki, 222 km päivässä). Tällöin täytyy kuitenkin kantaa mukana myös lukkoa, joka harvoin on matkassa. Jos on kaverin kanssa reissussa, niin silloin tuo ei ole ongelma, kun toinen voi vahtia kulkupelejä.
20. huhtikuuta 2022
Tradeka Tuotto-osuus - Kannattaisiko sijoittaa?
Kirjoitin vähän aikaa sitten OP Tuotto-osuudesta, josta saa 3,25 % koron (vuonna 2022 saa vielä lisäkoron 1,25 %). Se on varovaiselle sijoittajalle ihan kelpo parkkipaikka rahoille, kun säästötileiltä ei saa oikeastaan juuri mitään. Bank Norwegian tarjoaa 0,75 % ja määräaikaistalletuksista (12 kk) paras Big Bank tarjoaa 1,5 %. OP Tuotto-osuudessa pitää tietenkin ottaa reunaehdot ja riskit huomioon. Jos uskot inflaation lähtevän tästä pitkäaikaiseen laukkaan, niin rahan arvo tuossa kyllä sulaa. Pääoma on myös lukittuna todella pitkän aikaa, joten suurta osaa varallisuudesta ei kannata tuohon sitoa. Toisaalta kevyempi verotus puoltaa sijoituspäätöstä. Kilpailukykyisistä tuotto-osuuksista OP ryhmän kanssa kilpailee myös Tradeka, joka tarjoaa 3,5 % tuoton. Minkälaisena näen tässä riskit ja kannattaisiko tuohon sitten sijoittaa? Jos et ole vielä tietoinen mitä tarkoittaa tuotto-osuus, niin kannattaa lukea tuo tekstini OP tuotto-osuuksista. Siellä asiat on kerrottu erittäin kattavasti, enkä ala tässä kaikkia kertaamaan.
12. huhtikuuta 2022
OP Tuotto-osuus - Kannattaisiko sijoittaa?
Talletustilien korot ovat nollassa. Kirjoitushetkellä säästötilille parasta tuottoa tarjoaa Bank Norwegian 0,75 % korolla ja määräaikaistalletuksissa paras on virolainen Bigbank luvaten 0,9 % koron, kun talletusaika on 24 kk. Noista molemmista olen kirjoittanut hyvät artikkelit, jotka kannattaa lukaista. Riskiä on siis otettava, jos oikeastaan haluaa nollasta vähänkään suurempaa tuottoa. Mihin riskiä karttava sijoittaja voisi sitten enää sijoittaa, jos haluaa leivän päälle jotain muutakin kuin voita? Jos edes vähemmän heiluviin arvo-yhtiöiden osakkeisiin ei halua tai uskalla sijoittaa, niin mitä jää jäljelle? Ehkäpä asunnot ja metsä? Nekin tosin vaativat paneutumista, aikaa ja vaivaa. Rahastojen kautta niiden sisään pääsisi pienemmällä rahalla, mutta silloin kulut ovat suuremmat ja tuotto pienempi. Eikä niissäkään riski loista poissaolollaan. Yksi vaihtoehto voisikin olla oman osuuspankin Tuotto-osuus. Siis mikä?
7. huhtikuuta 2022
Vain tyhmät eivät liity työttömyyskassaan - Halvin työttömyyskassa
18. maaliskuuta 2022
Veroilmoitus ja veronpalautus 2021 - Mitä verovähennyksiä?
Esitäytetty veroilmoitus tippuu postilaatikkoon suurimmalle osalle keväällä huhtikuun aikana ja kahvipöydissä käy keskustelu veronpalautusten suuruudesta. Tuliko sitä nyt taas mätkyjä vai palautusta. Veroilmoituksen täyttöä ei kannata jättää viime tinkaan, vaikka sen täydentäminen tuntuisikin vaikealta ja ärsyttävältä. Verottaja ei automaattisesti tee veroilmoitukseesi vähennyksiä, vaan ne pitää itse osata vaatia. Jos korjattavaa ei ole, veroilmoitusta ei tietenkään tarvitse palauttaa, mutta vuosittain noin 1,5 miljoonaa ihmistä korjaa ja täydentää veroilmoitustaan, kertoo Yle
Sähköhammasharjan epämääräinen puhelinmyyntikampanja
Olen jo melkein vuosikymmen sitten rajoittanut puhelinmyyjien soittojen määrää liittymällä Robinson -palveluun. Hommahan maksaa vain parin panttitölkin verran, eli noin 0,39 € ja on voimassa 3 vuotta. Olenkin kirjoittanut tuosta hyvän artikkelin: Puhelinmyynnin kieltäminen - Robinson palvelu. Ainut huono puoli tuossa palvelussa on se, että sen muistaa uusia vasta sitten kun se on loppunut ja puhelinmyyjät taas soittelevat. Pitäisi laittaa aina ylös, milloin on tuonne soittanut, jotta voisi uusia palvelun ennen kuin korppikotkat haistavat haaskan :) Itselläni ei sinällään ole mitään puhelinmyyjiä vastaaan. Työtä siinä missä mikä tahansa muukin homma ja vaatii varmasti tietynlaista luonnetta, osaamista ja ihmistuntemusta. Karsastan kuitenkin sitä, että jotain geneeristä tuotetta tuputetaan lähes jokaiselle vähän epämääräisillä ehdoilla. Esimerkiksi sähkösopimuksia kaupataan puhelimitse, mutta kuka oikeasti pystyy luurin päässä arvioimaan tuleeko tietty kWh ja kuukausimaksu halvemmaksi kuin toinen? Tuo pitää oikeasti laskea auki, ennen kuin voi tarttua mihinkään tarjoukseen.
9. helmikuuta 2022
Blogini harvinaisimmat kuvat - Top 10 erikoisuudet
8. helmikuuta 2022
Halvin puhelinliittymä peruskäyttöön
9. tammikuuta 2022
Tulot ja menot - Kirjanpitoni vuonna 2021
Reilu vuosikymmen kirjanpitoa takana ja big data kertoo (artikkelini: Reilut 10 vuotta kirjanpitoa - Näkyykö inflaation vaikutus?), että kulutukseni on tippunut tässä ajassa noin 18,75 %, kun kuluttajahintaindeksi on noussut 15,5 %. Samalla myös ansiotuloni ovat kasvaneet vuosikymmenessä noin 25 %. Miksi kerroin tuon? Se on oikeastaan esimerkki siitä, että näitä pitkän ajan trendejä ei voi nähdä muuten kuin pitkäjänteisesti kuluja ja menoja kirjaamalla. Toinen asia sitten on, tekeekö tuolla tiedolla yhtään mitään? Ei välttämättä, mutta ei siitä haittaakaan ole.
6. tammikuuta 2022
Osakesalkkuni vuonna 2021 - Hävisin indeksille
Vuonna 2020 osakesalkkuni nousi noin 28 % ja voitti indeksin reilusti. Tänä vuonna tarina on toinen ja rehellisesti sanoen sain indeksiltä turpaan. Oma osakesalkkuni nousi 5,4 % vuonna 2021, kun OMX Helsinki Cap GI, eli Helsingin pörssin tuottoindeksi nousi noin 21 %. Rehellinen häviö suoraan kanveesiin tyrmättynä. Onhan se sentään positiivinen tuotto, mutta jos häviää vertailuindeksille noin pahasti, niin pitäisi vähintään kyseenalaistaa oma toiminta ja osakevalinta. Ei tunnu kovin kivalta katsella muiden sijoittajien tuottograafeja, kun ne sojottavat koilliseen jopa useiden kymmenien prosenttien tuotolla. Toisaalta olisihan tuo tuotto normaalimaailmassa ihan kelpo, kun pitkän aikavälin keskiarvona pidetään sitä 7 % tuottoa. Vaikka indeksille prosenteissa hävisinkin, niin euroilla sitä kuitenkin eletään ja salkku kasvoikin karvan alle 400k eurosta noin 21 600 euroa. Vuoden 2021 osakesalkkuni arvo onkin noin 420 300 euroa. Pitää myös muistaa, että suuriosa sijoittajista alkaa pienentämään riskejä, kun pääomaa alkaa enemmälti kertymään. Tämä tarkoittaa hajautusta vähän tylsempiin ja turvallisempiin osakkeisiin, jolloin kokonaistuotossa on hankalampaa päästä mihinkään satojen prosenttien tuottoihin