Downshiftaus - Elämän Leppoistaminen
Julkaistu: 17. heinäkuuta 2025
ResQ - Ruokahävikin vähentäminen ja edullisemmin syöminen
Julkaistu: 4. heinäkuuta 2025
Paniikkihäiriö vai jotain muuta?
Julkaistu: 21. kesäkuuta 2025
Sähköpyörän kantama - Hitaammalla vauhdilla 30 % pidemmälle
Mikä vaikuttaa eniten sähköpyörän kantamaan? Jos kysyt tätä vähänkään sähköpyörää käyttävältä, niin lista menisi suurin piirtein näin isoimmasta pienimpään: avustustaso, maasto, ajajan paino, rengaspaine, sää ja sitten jotain marginaalisia asioita. On tietenkin loogista, että mitä suurempaa avustustasoa käytät ja mitä vähemmän itse poljet, niin sitä vähemmän akussa riittää virtaa. Väärä rengaspaine hidastaa myös menoa ja se on helppo todeta vaikkapa rullauskokeella. Maaston ja sään vaikutuskin on osittain loogista, koska yritäpä polkea upottavassa hiekassa tai pahassa vastatuulessa. Siinä saa tehdä jo tosissaan töitä. Ajajan paino on jo vähän hankalampi tapaus. Tietenkin jos poljet pelkkää ylämäkeä, niin tämän huomaa. Ylämäen jälkeen on kuitenkin aina alamäki ja saat tämän energian tavallaan takaisin. Jos et paljon kiihdyttele tai pysähtele, niin ei sitä massaa juuri huomaa.
Julkaistu: 18. kesäkuuta 2025
Puhelinmyynnin kieltäminen - Robinson palvelu

Julkaistu: 23. huhtikuuta 2025
Veroilmoitus ja veronpalautus - Mitä verovähennyksiä vuonna 2025?
Julkaistu: 29. maaliskuuta 2025
Pakastamisen fysiikkaa - Miksi lämpötila on -18 C?
Ihmiset toimivat paljon autopilotilla. Aika moni asia tehdään tietyllä tavalla, koska näin on aina tehty ja se on osoittautunut järkeväksi. Kädet pestään ennen syömistä, hampaat harjataan ennen nukkumaanmenoa ja kesän marjat säilötään pakastamalla. Kuinka moni on joskus pysähtynyt miettimään, miksi jokin asia tehdään niin kuin se tehdään? Miksi pakastimen lämpötila on juurikin -18 °C, eikä vaikkapa pari astetta vähemmän? Eikö -16 °C olisi riittävä, tai paljon kylmempi -22 °C vähintään parempi? Kysyvä ei tieltä eksy ja kausaliteetin ymmärtäminen on tie oppimiseen. Tämä teksti syntyi tekoälyn ansiosta. Pohdiskelin aikoinaan pari vuotta sitten yllä olevaa kysymystä. Ravintolatyöntekijänä kyselin tästä myös töissä, mutta kenelläkään ei ollut antaa tästä "tieteellistä" selitystä, joka olisi tyydyttänyt itseäni. Tähän ei myöskään löytynyt hyvää vastausta Googlella. Nyt muistin kysyä asiasta myös tekoälyltä ja pienen sparrailun jälkeen olen nyt paljon fiksumpi. Uskoisin vastauksen kiinnostavan myös tämän blogin lukijoita, joten siksi tällainen vähän tynkä juttu.