5. helmikuuta 2025

Vanhan kalenterin käyttö uudelleen - 11 vuoden sykli

Seuraava juttu on varmasti blogini historian lyhin kirjoitus ja sopisi varmasti pelkäksi twiitiksikin. Ajattelin kuitenkin julkaista sen näin artikkelin muodossa, jotta säilyttäisin edes jonkinlaisen tuntuman ja rutiinin blogini kirjoittamiseen. Vuosi on jo aikoja sitten vaihtunut ja tämä vinkki saattaa tulla vähän myöhässä. Parempi silti myöhään kuin ei milloinkaan. En tiedä kuinka moni itseni lisäksi käyttää enää "vanhanaikaista" seinäkalenteria. Suurin osa tästä vähenevästä joukosta on varmasti heittänyt vanhan seinäkalenterin heti paperinkeräykseen, kun vuosi vaihtui. Kuinka moni kuitenkaan tietää, että vanhaa kalenteria voi käyttää myöhemmin uudelleen


9. tammikuuta 2025

Reilut 10 vuotta kirjanpitoa - Näkyykö inflaation vaikutus?

Olen pitänyt jo reilun vuosikymmenen kirjanpitoa. Tarkalleen ottaen tasan 15 vuotta. Vuosi 2010 oli ensimmäinen kokonainen ja täydellinen vuosi, jolta lukuja löytyy. Oikeastaan jo ensimmäisen vuoden jälkeen huomasin, että en noita lukuja sinällään mihinkään tarvitse. Menot pysyvät kurissa kyllä ilmankin ja tulot ovat aina kattaneet menot. Säästöön jää aina joka vuosi jotain ja tämä summa tietenkin sijoitetaan lisää tuloja poikimaan. Yli vuosikymmen numeroita plakkarissa on aika pitkä aika ja ajattelinkin pohdiskella, näkyykö tuossa aikasarjassa jotain erityistä? Seuraava artikkeli on sitten taulukkolaskenta -pornoa parhaimmillaan. Jos graafit ja taulukot eivät ole sinun juttusi, niin voin tiivistää reilun vuosikymmenen tiedot seuraavaan lauseeseen. Inflaatiota ei näy ainakaan kulupuolella, koska se on laskeva. Palkkakehitys taas on ollut nouseva. Aika optimaalinen tilanne pitkäaikaiselle säästämiselle ja vaurastumiselle siis.

Inflaatiomonsteriko se taustalla väijyy? Kuvan lähde: Flickr.

31. joulukuuta 2024

Osakesalkkuni vuonna 2024 - Tulosvaroittajien käsi

Aloitetaan huonolla vitsillä. Mitä legendaarinen keihäänheitossa menestynyt Seppo Räty sanoisi, jos olisi sijoittanut viime vuodet Suomeen? "Suomi on paska maa. Hesuli, hyi saatana. Vittuillakseni sijoitin vain Suomeen". Otin kirjailijan vapauden muokata Tohmajärven jätin muutamat verbaaliset sivallukset tähän artikkeliin sopiviksi. Oikeat legendaariset lohkaisut ja niiden asiayhteyden voi sitten tarkistaa netistä, jos kiinnostaa. Vaikka tulojen ja menojen suhteen vuosi oli paras koskaan (artikkelini: Tulot ja menot - Kirjanpitoni vuonna 2024), niin itse osakesalkun puolella lähes kaikki meni huonosti. Vertailuindeksit menivät ohi oikealta ja vasemmalta.

Arvo-osuustilin näkymä vuoden 2024 lopussa.

30. joulukuuta 2024

Tulot ja menot - Kirjanpitoni vuonna 2024

Kaikki tavara kallistuu ja eläminen maksaa yhä enemmän. Vai maksaako kuitenkaan? Onko kyse enemmän vain omista valinnoista ja huonosta rahankäytöstä? Paljon on puhuttu inflaatiokuopasta, jossa ostovoima katoaa. Vaatimattomat palkankorotukset eivät riitä kompensoimaan nousseita hintoja. En kiistä ekonomistien väitettä, mutta ainakaan omalla kohdallani tämä ei päde. Asiat ovat oikeastaan päinvastoin. Katsellaampa omaa kirjanpitoani vuodelta 2024. Miten menot ja tulot ovat käyttäytyneet?


26. marraskuuta 2024

Liikuntasetelit tai SporttiPassi vanhenee? - Vinkkejä käyttöön

Mitä jos vaikkapa 150 euron arvosta liikuntaseteleitä uhkaa käydä vanhaksi, mihin niitä esimerkiksi itse käyttäisin? Erilaiset liikuntasetelit ja SporttiPassi (ePassi) käyvät moneen paikkaan, joten on melkeinpä ihme, jos niitä ei saa itse kulumaan. Elämäntilanteita on kuitenkin monia ja korona on heittänyt lusikkansa tähän soppaan. Moni liikuntapaikka onkin ollut suljettuna, jolloin liikuntaseteleitä ei ole yksinkertaisesti päässyt käyttämään. Esimerkiksi itselläni oli vielä vuoden 2021 lopussa käyttämättä noin 140 euron arvosta liikunta- ja kulttuurietua ja 60 euron arvosta pelkkää liikuntaetua ladattuna SmartumPay-sovellukseen. 


31. lokakuuta 2024

Ulkoiset kustannukset - Missä viipyy järkevä kadun avausmaksu?

Tietöiden alkaminen on kiistaton kevään merkki. Yhtä varmasti kuin muuttolinnut saapuvat etelästä, niin kevyen liikenteen väylät on kaivettu auki parhaaseen pyöräilykauteen ja ne ovat auki koko kesän. Hyvällä tuurilla voi nähdä muutaman raksamiehen nojailevan lapioon ja kaivinkoneen täyttävän kuopan, jonka se kuukausi takaperin avasi. Valitettavasti jo viikon päästä kummastelet, kun juuri tehty uusi asvaltti avataan samasta kohtaa, kun uusi organisaatio haluaa välttämättä kaivaa taas kadun auki. Tällä kertaa koko kadunpätkä päätetäänkin sulkea kahdeksi kuukaudeksi ja kiertotie reititetään paljon kauempaa. Pyöräilet välillä läheltä ja ihmettelet, kun monttu on alkanut kasvaa maitohorsmaa ja mitään ei tehdä. Kyllähän tästä vielä pyörällä ajaisi, mutta kun se tyhjä tietyö on aidattu ja käytetty romuvarastona rakennustarvikkeille ja työkoneille. Olet kuitenkin sitä mieltä, että kyllä virkamies on aina oikeassa ja et vain tiedä kaikkea... 

Työmatkapyöräily Laaksolahti 2024. Mitään ei tehdä, mutta portti on vain laiskuuttaan jätetty kulkureitille. Heivasin sen pois ja liikenne sujui taas.