4. joulukuuta 2014

Sähkönkulutuksen seuranta - Vantaan Energian energiapeili

Nykyinen määräaikainen sähkösopimukseni on umpeutumassa vuodenvaihteessa ja tarkan markan miehenä olin jo tietenkin kilpailuttamassa uutta sähköntoimittajaa. Kilpailuttaminenhan on erittäin yksinkertaista, helppoa ja nopeaa ja olen tästä kirjoittanutkin jo artikkelin: Sähkön kilpailuttaminen ja halvin sähköyhtiö. Kilpailuttaessa olisi hyvä tietää vuosittainen sähkönkulutus. Tietenkään se ei ole välttämätöntä ja palvelu antaakin lähtöarvoksi jonkinlaisen hyvän ja useimmilla toimivan arvion. Palvelua käyttäessäni tajusin kuitenkin, että itselläni ei ole enää mitään käsitystä omasta sähkönkulutuksestani ja sen kehityksestä näin vuosien saatossa. Pidän luonnollisesti kirjanpitoa ja sieltä euromääräinen summa kyllä näkyy. Tämä ei kuitenkaan vielä kerro tarkasti itse sähkönkulutusta, koska sähkönhinta on kuitenkin laskussa, laskuja tipahtelee niin harvakseltaan ja kilpailutan aina sähkösopimukseni. Eurot eivät siis ole läheskään yksi yhteen sähkönkulutuksen kanssa, vaikka äkkiseltään näin voisi luullakin.Viimeisin muistissani oleva kulutusarvio on jostain vuodelta 2012. Päätinkin selailla mapissani olevia vanhoja sähkölaskuja, josko sieltä löytyisi jokin vuosittainen sähkönkäyttötiedote. No eipä löytynyt ei. Koneen kiintolevyn arkistoistakaan saati sähköpostista ei vastaavia tietoja löytynyt. No voihan... Onneksi halutut tiedot löytyy nykyisin sähköverkonhaltijalta. Lainsäädäntö edellyttää sähköverkonhaltijoilta, että vuoden 2013 lopussa asiakkaiden sähkönkäyttö on oltava tunneittain mitattavissa. Etäluettavien sähkönkulutusmittareiden myötä sähkönkulutuksen seurannassa siirrytään arviolaskutuksen sijaan todelliseen kulutukseen perustuvaan lukemalaskutukseen. Oma paikallinen sähköverkkoyhtiöni, joka siis huolehtii sähkönsiirrosta, on Vantaan Energia. Vantaan Energialta löytyy palvelu nimeltään Energiapeili, josta voi tarkastella omaa sähkönkulutustaan vuositasolta aina tuntitasolle helppokäyttöisesti yksinkertaisten graafien avulla. Samanlaisia palveluita löytyy eri nimellä eri sähköyhtiöiltä ja tässä artikkelissa keskitytäänkin vain Vantaan Energian energiapeilin tuottamiin tuloksiin. Kaikki käytetyt kuvat ovat peräisin tästä palvelusta ja ne on itseni ottamia.Palveluun pitää rekisteröityä ja tähän tarvitaan verkkopankkitunnuksia. Jotta palvelun tietoja pääsee katsomaan, omien tietojen lisäksi tarvitaan vielä sähkölaskusta löytyvä asiakasnumero ja käyttöpaikkatunnus. Kun rekisteröinti on valmis ja vahvistus tehty, avautuu simppeli etusivu. Tästä pääsee seuraamaan omaa sähkönkulutustaan sekä lukemaan käyttöohjeet, jos ei tiedä miten toimia.

Vantaan Energian tarjoama Energiapeilin etusivu oman sähkönkulutuksen seurantaan.

Sähkön vuosittainen kulutus näyttää itselläni seuraavalta (kuva alla). Vuosi 2009: 114 kWh, vuosi 2010: 1080 kWh, vuosi 2011: 1097 kWh, vuosi 2012: 1533 kWh, vuosi 2013: 1974 kWh ja meneillään oleva vuosi 2014: 1864 kWh. Onko sähkönkulutukseni sitten kasvussa ja mistä syyt voisivat johtua? Nopealla silmäyksellä graafit ovat nousussa. Tähän on kuitenkin yksinkertainen selitys. Muutin nykyiseen asuntooni vuoden 2009 lopussa, joten siksi kulutus, eli palkki on hyvin pieni. Vuonna 2010 ja vuonna 2011 kaikkien taloyhtiön asuntojen kylpyhuoneiden lattialämmityksen maksoi taloyhtiö. Vasta vuoden 2012 puolivälissä jokainen osakas maksoi itse oman kulutuksensa mukaan lattialämmityksen. Vaikka sähkönkulutus ja sähkölasku näin ollen nousi, laski vastike vastaavasti alaspäin, koska taloyhtiön yhteinen sähkönkulutus väheni. Muutoksen ansiosta jokainen voi itse "säädellä" sähkölaskuaan laskemalla tai nostamalla kylpyhuoneen lattialämmityksen tehokkuutta. Mielestäni siis oikeudenmukaista ja reilua. Vuosien 2013 ja 2014 perusteella voi sanoa, että kylpyhuoneen lattialämmitys tuplasi sähkönkulutuksen. Nykyinen sähkönkulutukseni näyttäisi olevan noin 2000 kWh/vuosi (56 neliön kerrostalokaksio lattialämmityksellä, yksi asukas).

Sähkönkulutuksen vuosikohtainen vertailu Energiapeili-palvelussa.


Vuosikohtaisesta vertailusta voi klikata erikseen jokaista vuotta, jolloin saadaan halutun vuoden kuukausikohtainen graafi esille. Seuraavaksi alla vuodet 2011-2014 kuukausikohtaisesti eriteltynä. Mitä graafeista nyt voisi saada irti? Miksi kulutus on oikeastaan isompi talvella kuin kesällä? Kylmyyden takia lämmitykseen ei pitäisi oikeastaan mennä enempää energiaa kuin kesälläkään, koska taloyhtiön asunnoissa lämmitys hoidetaan vesikiertoisilla (kaukolämpö) lämmityspattereilla. Ilmastoinnin lämmöntalteenotto voi tarvita kovilla pakkasilla lämmitysvastusta ja talvisin tulee kylpyhuoneen lattialämmitystä säädettyä hivenen korkeammalle. Talvisin tulee tietenkin myös saunottua useammin kuin kesällä. Tästäkö se ero muka sitten tulee? Pienin kulutus päivätasolla on ainakin laskenut, vaikka itse päivän keskikulutus on kasvussa.
Jokainen kuukausi voidaan katsoa graafia klikkaamalla vielä päiväkohtaisesti. Alla vuoden 2014 marraskuun mitattu todellinen kulutus. Vitsi kun muistaisi, mitä tuli tehtyä 19.11. Sähkönkulutus on ainakin ollut reipasta. Olisikohan ollut saunapäivä? Pitääkin tästä lähtien merkata ylös kaikki poikkeuksellinen toiminta, niin datan analysointi helpottuu ja muuttuu muutenkin kiinnostavammaksi.

Vuoden 2014 marraskuun mitatun sähkönkulutuksen kulutustiedot ja ulkoilman lämpötilan vaihtelu eri päivinä.


Uteliaisuuden vuoksi voisi vielä liittää tähän päiväkohtaisen 25.11.2014 sähkönkulutuksen. Tässä on myös hyvä esimerkki siitä, miksi etäluettavat sähkömittarit voivat olla uhka ihmisten yksityisyydelle. Reaaliaikaiset tuntikohtaiset sähkönkäyttötiedot voivat paljastaa asukkaasta yksityisasioita. Esimerkiksi milloin hän lomailee, käy töissä ja millainen vuorokausirytmi hänellä on jne. Jos en yhtään tietäisi, mitä tein vapaapäivänäni 25.11, niin voisin kuvaajan perusteella väittää seuraavaa: Henkilö heräsi noin puoli kymmeneltä aamulla reilun 8 h yöunien jälkeen. Aamurutiinien jälkeen hän vietti aikaa asunnossaan jotain viihde-elektroniikkaa (pelikone, telkkari, tietokonetyöskentely) käyttäen ja meni nukkumaan vasta puolenyön jälkeen. Vähän pelottavaa, koska "arvaus" pitää valitettavasti paikkansa. Joku itseäni viisaampi voi sitten kommentoida näiden mittareiden salausta, suojausta ja tietoturvaa. Pitääkö olla huolissaan, kun rikolliset muuttuvat aina vain yhä kekseliäimmiksi?


Siinäpä niitä graafeja oli kerrakseen tälle päivälle :) Nyt sitten jokainen tutkimaan omaa sähkönkulutustaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...